Uniós szabályok alól kér mentességet Németország

• 2022. augusztus 15., hétfő •
Nem szeretnék, ha a bevezetendő gázilleték után forgalmi adót is kellene fizetniük a fogyasztóknak.
Uniós szabályok alól kér mentességet Németország

Egy új gázilleték segítségével próbál meg Németország forrást biztosítani az Uniper és más gázimportőrök megsegítésére, ám szeretné, ha ez az illeték egy időre mentes lenne az energiát terhelő forgalmi adókkal kapcsolatos brüsszeli szabályok alól. Ezért Christian Lindner német pénzügyminiszter levelet írt az Európai Bizottságnak, melyben ideiglenes mentességet kér – írja a Reuters.

Az uniós szabályok szerint az illeték a termék része, a forgalmi adó azt is terheli, ez alól a szabály alól húzná ki Németországot Lindner. A politikus elmondta, bár Németország nevében teszi meg a kérést, a gyakorlatban ez minden tagállamnak megnyitná az utat a hasonló eljáráshoz.

Az augusztus 12-én kelt levélben a pénzügyminiszter arról ír, hogy Németország hamarosan formálisan is elindítja a kérést, ám szerette volna előtte meggyőzni a brüsszeli hatóságokat a lehetséges nehézségek és a lakossági ellenkezés miatti aggályok jogosságáról.

Az adótörvények lakossági elfogadása kritikus, az illetékre terhelődő adó tovább növeli az árakat – a lakosság haragját kiváltva –, és bizonytalan ezek behajthatósága is.

A német kormány a tervek szerint 1,5-5 eurócentes illetéket vetne ki kilowattóránként a fogyasztókra, ami a magasabb nagykereskedelmi árak 90 százalékát fedezheti. A pontos értéket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Forrás: vg.hu
Fotó: Xander Heinkl / AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére