Ukrajna nyerte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált

mandiner.hu • 2022. május 15., vasárnap •
A harmadik ukrán győzelemhez Volodimir Zelenszkij is gratulált.
Ukrajna nyerte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált

Ahogy arra a legtöbb ítész és fogadóiroda is számított, 2022-ben Torinóban az ukrán Kalush Orchestra lett az egyik legrégebbi európai zenei tehetségkutató-verseny győztese, maga mögé utasítva a briteket és a spanyolokat – számolt be vasárnap a The Guardian.

A zenekar az eredmény kihirdetése után megköszönte mindenkinek a szavazatokat és azt, hogy támogatták a háború sújtotta országot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is gratulált a zenekar tagjainak, akik Ukrajna 2003-as debütálása óta már a harmadik első helyezést szerzik a versenyen. Azt mondta,

„Mindent megteszünk, hogy egy nap majd Mariupol kikötővárosában rendezhessük meg a viadalt. Az ukrán, szabad, békés, újjáépített Mariupolban”

– húzta alá az ukrán elnök utalva arra, hogy a hagyomány szerint a soron következő versenynek mindig a győztes ország ad otthont.

Zelenszkij Telegramon küldött üzenetében végül arra is kitért: „biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában a győzelmünk már nincs messze”.

Külön engedéllyel utazhattak Olaszországba
A nyertes dalt, amelyben a rap és az ukrán népzene elemei keverednek, eredetileg Stephania anya tiszteletére írták. A formáció minden ukrajnai „matriarchának” ajánlotta a szerzeményt, mivel az olyan sorok, mint „Mindig hazatalálok, még akkor is, ha minden út tönkremegy” új értelmet nyertek a háború kapcsán.

A zenekar tagjainak külön engedélyt kellett kérniük azért, hogy elhagyhassák Ukrajnát, és Olaszországba utazhassanak a háború alatt – írta a portál.

A győztes dal alább hallatgató meg:

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére