Újra itt a nyár, hív a …… jogosítvány

T.A. • 2016. május 25., szerda •
Mit, milyent és mennyiért? A diákoknak lassan letelik az aktuális iskolaév, lehet gondolkodni a nyári elfoglaltságokon. Ennek egyik hasznos formája a jogosítvány megszerzése.
Újra itt a nyár, hív a …… jogosítvány

A tanulmányi eredmények egy részének ismeretében sok diák már a nyári elfoglaltságot szervezi magának. A szülők is egyek ebben, az idősebb diákok esetében az életkor a költségeket is növeli. A költségemelkedésnek egyes esetekben haszna is van, ilyen például a jogosítvány megszerzése. A Friss.hu most megpróbálta összeszedni a legfontosabb kérdéseket, tennivalókat.

Ha valaki már elmúlt tizenhat éves, beiratkozhat egy elméleti oktatásra, ahol az úgynevezett „B” kategóriát célozhatja meg. Szakemberek azonban inkább a 18 éves kort célozzák meg, vagy a még ennél is idősebbet. Hiába no, a felelősség az felelősség. Az utakon főleg.

A fiatalok körében népszerű motorra – főleg NAGY motorra – az „A” kategória vonatkozik (A1 11 kw alatt, AK 25 kw teljesítményűre (és a géppisztolyra) az M pedig a kismotorra). Érdemes „B”-vel nyitni, ezzel könnyebb az „A”, csak 3-3 óra elmélet és gyakorlat és már lehet is tolni.

A további kategóriák, úgymint busz, tehergépkocsi, harckocsi és űrhajó, már egy másik „életérzésbe” tartoznak, ezekhez magasabb életkor és sok más egyéb is szükségeltetik.

A zsebbe nyúló része egységes országosan, KRESZ-vizsga 4700, forgalmi vizsga 11 ezer forint. A Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó vizsga 6850 forintot kóstál, az orvosi alkalmassági pedig 7 ezer forint.

A „kipengetés” után nincs vége a pénzügyeknek, az elméleti és gyakorlati oktatások díja már az adott iskolától függ. Utóbbiak általában részletfizetési könnyítést is adnak.

Végül még egy jótanács: az oktató kiválasztásánál érdemes másokat is meghallgatni, számos történet kering ebben a szakmában, minden szinten, szinte minden ügyben. A neves, jó oktató évtizedekre meghatározza valaki tudását.

 

közösség

további frisss

lap tetejére