Újabb szakokkal bővül a PTE szombathelyi kara

• 2020. január 15., szerda •
Fördős Beatrix, a Haladás-Viktória női élvonalbeli labdarúgó csapatának tagja is ott volt az intézmény szerdai nyílt napján, és lapunknak azt is elárulta, melyik szakma érdekli. A tájékozató után szimulációs gyakorlatokon is részt vehettek a leendő egyetemisták.
Újabb szakokkal bővül a PTE szombathelyi kara

Megtelt érdeklődőkkel az intézmény földszinti nagy előadóterme, ahol elsőként a város képviseletében az önkormányzat Egészségügyi Szakmai Bizottságának elnöke, dr. Kecskés László köszöntötte a megjelenteket. A Markusovszky-kórház mellkassebészeti osztályának vezetője hangsúlyozta: az egészségügyet választóknak rendelkezniük kell a megfelelő elköteleződés és pozitív empátia tulajdonságával. Hiszen ez nem csak foglalkozás, hanem hivatás. Kiemelte azt is, hogy az egészségügyben nincs munkanélküliség, így aki ebben képzeli el jövőjét, élete végéig lesz munkája.  


Dr. Ágoston István, hallgatói szolgáltatási és jogi koordinációs dékáni megbízott érdeklődésünkre elmondta, hogy a kormányzat jelentős erőfeszítéseket hajtott végre már eddig is az egészségügy területén, hogy az ott dolgozók érezzék munkájuk megbecsülését. Ennek egyik jele a 70 százalékos béremelés, amelyet több ütemben hajtanak végre azt remélve, hogy ez hozzájárul a hazai szakképzett munkaerő megtartásához. Az egészségügyi pályát választó hallgatók pedig jelentős ösztöndíjakra pályázhatnak. Hozzátette: óriási hiány mutatkozik ápolókból - mintegy 27 ezer fő -, szülésznőkből, védőnőkből és az orvosi diagnosztikai analitika területén tevékenykedő szakemberekből.


A Szombathelyi Képzési Központ képzési igazgatója, Karamánné dr. Pakai Annamária arról tájékoztatta a Frisss.hu-t, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is bővül az intézmény szakjainak palettája. "Tavaly a gyógytornász és dietetikus képzés volt újdonság, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek a jelentkezők körében, idén pedig a radiográfia, az orvosi diagnosztikai laboratóriumi analitika - nappali és levelező tagozaton egyaránt -, valamint a védőnő szak - korábban csak nappali tagozaton indult -, amelyet ettől az évtől már mi is tudunk levelező tagozaton indítani. Örömmel mondhatom, hogy hallgatóink létszáma jóval meghaladja a háromszázat. Abban bízom, hogy az új felvételi eljárás keretében ismét több mint 100 jelentkezőt tudunk felvenni - 2019-ben 139-en nyertek felvételt. Az emelt szintű érettségi miatt kicsit aggódunk, éppen ezért a kar emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamot indít a diákok számára" -  fogalmazott a képzési igazgató.


Bányai Alexandrának már csak fél éve van hátra és végez az Egészségtudományi Karon. Lapunknak elmondta, hogy várhatóan Veszprémben folytatja pályafutását, de a továbbtanulás is szerepel tervei között, nagy álma, hogy egészségügyi tanár lehessen. "Négy évvel ezelőtt, 2016-ban kezdtem szülésznőként. Nagyon sok minden érdekelt, sok mindent szerettem volna csinálni, de ez volt az, ami első hallásra tetszett. Utána jártam és eldöntöttem, hogy mindenképpen ezzel szeretnék foglalkozni, embereknek segíteni. A szülés minden gyönyörével együtt egyszersmind egy kiszolgáltatott helyzet is a nők számára. Az az ember akarok lenni, aki ezeken a nehézségeken átsegíti őket. A négy év során egy percig sem bántam meg, hogy ezt választottam, minden percét élveztem, az elméleti órákat és a gyakorlatot egyaránt" – tette hozzá.


A sok érdeklődő között egy ismerős arc is felbukkant. Fördős Beatrix, a Haladás-Viktória női élvonalbeli labdarúgó csapatának tagja, a Nagy Lajos Gimnázium 11. osztályos tanulója még jóval érettségi előtt áll, azonban már most próbálja tervezni jövőjét. "Azért jöttem el a PTE helyi karának nyílt napjára, mert érdekel a gyógytornász szakma és itt van lehetőség ennek elsajátítására. Csak a sportra nem tehetem fel az életem, kell még mellette valamit tanulni. Ez a szakma akkor tetszett meg, amikor a testvérem keresztszalag szakadást szenvedett, sokat kellett gyógytornászhoz járnia, és párszor én is elkísértem. Most nekem is nagy szükségem van a gyógytornára, hiszen a Győr elleni mérkőzésen olyan bokasérülést szedtem össze, ami nagyon lassan gyógyul" - nyilatkozta lapunknak Fördős Beatrix.  

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére