Újabb csapás érheti Európát: még egy ország korlátozhatja az energiaexportot

• 2022. augusztus 10., szerda •
Norvégia ősztől kezdve korlátozhatja az európai országokba exportált energia mértékét – jelentette be hétfőn a norvég kormány.
Újabb csapás érheti Európát: még egy ország korlátozhatja az energiaexportot

A Bloomberg hírügynökség szerint az ország energiaügyi minisztere, Terje Aasland hétfőn közölte, hogy idén ősszel (a szárazság miatt) a szokásosnál alacsonyabb lehet a vízállás az elektromos áramot termelő vízerőműveiknél, emiatt pedig fennáll a veszély, hogy csökken az áramtermelés is a következő hónapokban. 

A miniszter ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy ha az átlag alatti értékre esik vissza a vízszint, onnantól kezdve a víztározók újratöltésére fókuszálnak, és kevesebb áramot termelnek,

EZ PEDIG A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY CSÖKKENTENIÜK KELL A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBA IMPORTÁLT ÁRAM MENNYISÉGÉT IS.

A minisztérium erre az eshetőségre készülve már meg is kezdte annak a rendelkezésnek a kidolgozását, amely az export csökkentéséről szólna. A norvégok jelenleg a megtermelt energiaáruk egyötödét exportálják, és a külkereskedelem visszaesése elsősorban a briteket érintheti negatívan – mivel ők függnek a legnagyobb mértékben a norvégoktól –, de

AZ EURÓPAI ENERGIA-VESZÉLYHELYZET KÖZEPETTE TÖBB MÁSIK ORSZÁGOT IS NEGATÍVAN BEFOLYÁSOLHAT, HA CSÖKKEN NORVÉGIA ENERGIAEXPORTJA. 

A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy Norvégia nem része ugyan az Európai Uniónak, de a közös európai energiapiacnak igen, ez utóbbinak a tagjai pedig csak akkor csökkenthetik a szomszédaiknak szállított energia mennyiségét hosszú távon, ha országos veszélyhelyzet, rendkívüli állapot miatt erre szükség van. 

Az export csökkentését a norvég energiaipari vállalatok sem támogatják. Egyrészt azért, mert ezzel még nehezebb helyzetbe hoznák a többi európai országot, másrészt pedig azért, mert a magas energiaárak mellett a cégek most jelentős profitot termelnek az energia-külkereskedelemből.

Ha van valami, amire ebben a nehéz időszakban egyáltalán nincs szükség, akkor az az, hogy aláaknázzuk az együttműködést és az energiakereskedelem kiszámíthatóságát 

– így fogalmazott az energiaexport csökkentésének tervével kapcsolatban Toini Lovseth, az EnergiNorge nevű cég piaci részlegének igazgatója.

(Borítókép: Axel Heimken / picture alliance / Getty Images Hungary)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére