Újabb adót vezetett be a kormány, rengeteg embert érint a változás

• 2023. június 02., péntek •
A magyar kormány egy szerda esti rendelettel új adót vezetett be a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után.
Újabb adót vezetett be a kormány, rengeteg embert érint a változás

Az emelés azt jelenti, hogy csaknem a duplájára nő a megtakarításokra kiszabott adó mértéke - írja az Index. A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed. A napi.hu szerint mindössze két kivétel van a szabályozás alól: 

AZ INGATLANALAP BEFEKTETÉSI JEGYÉBŐL SZÁRMAZÓ KAMATJÖVEDELEM, VALAMINT AZ ÁLLAMPAPÍROK.

A rendelet 2023. július 1-jén lép életbe. Az, hogy a szochót mikortól kezdve kell megfizetni, a megtakarítás típusától függ.  

  • A hitelintézeti betétek, fizetési számlák kamatjövedelmét nézve a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében pedig a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.
  • Kötvények, befektetési jegyek esetén a hatálybalépés után megszerzett értékpapír kamata után kell fizetni az adót. A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény vagy értékpapír esetén szintén a hatálybalépés utáni időszakot kell figyelembe venni.
  • Megtakarítási célú életbiztosításoknál ugyancsak a hatálybalépés után kötött szerződéseknél kell fizetni a szochót. Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatók esetén pedig a rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos rész után kell megfizetni az új adóterhet.

A lépés célja részben az állami bevételek növelése, részben pedig az lehet, hogy az állampapírokba való befektetésre ösztönözzék a lakosságot.

Az előbbi cél érdekében szintén megjelent egy rendelet nemrég az extraprofitadók módosításáról, az utóbbit pedig egy másik új rendelet igyekszik elősegíteni.

További adóemelések jöhetnek?

Zsiday Viktor közgazdász a jövő évi költségvetésre reagálva a múlt héten rámutatott, hogy a jelenlegi gazdasági lassulás következtében az adóbevételek alacsonyak lesznek, ami további adóemelést vagy kiadáscsökkentést, esetleg eladósodást tesz szükségessé. 

Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez, úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba

– fogalmazott Zsiday. A közgazdász szerint tehát valószínű, hogy az adóemelés lesz a következő lépés, amit a költségvetési hiány finanszírozására szánnak, ez felveti a társasági adókulcs 15 százalékra emelését is. Az elemző szerint a költségvetésnek bőven ezer milliárd forint feletti összegekre lenne szüksége, és az elmúlt hetek adatai alapján a 2024-es költségvetés felülvizsgálatára lesz szükség.

(Borítókép: Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére