Tűzifa: Hatalmas kereslet, hetente változó árak

hv • 2022. augusztus 11., csütörtök •
A világszerte egyre aggasztóbb, gázhiánnyal fenyegető helyzet sokakat arra késztet, hogy ha lehetőségük van rá, akkor házuk fűtését tűzifával oldják meg. Ahogyan közelítünk a fűtési szezon felé, úgy nő a kereslet a tűzifa iránt. A fakereskedésekben igencsak megugrott a megrendelések száma és mennyisége. Portálunk Varga Tamást, egy közel 20 éve működő, váti kereskedés ügyvezetőjét kérdezte meg a kialakult helyzetről és friss tapasztalatairól.
Tűzifa: Hatalmas kereslet, hetente változó árak

- Az elmúlt három hétben igencsak megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, nagyon komoly megrendeléseink vannak. Most augusztus elején ott tartunk, hogy szeptember végéig betelt a noteszem, egyszerűen nem merek felvenni több rendelést. Naponta 30-40 érdeklődő és vásárolni szándékozó hív fel, még más megyékből is. A telepünkön lévő készletünk pedig korlátozott - kezdte Varga Tamás.

- Van egyáltalán annyi fa, amennyire szükség lenne? Mi az, amit a leginkább keresnek?

- Egyre nehezebb nekünk is a beszerzés, miután óriási a kereslet. A legtöbben keményfákat szeretnének vásárolni, így tölgyet, bükköt, akácot, gyertyánt. Minőségben ezek a legjobbak, ezeknek a legmagasabb a fűtőértékük, de én jó szívvel tudom ajánlani a kőrist is.

- Mi a helyzet az árakkal?

- Sajnos már a tűzifának is heti ára van, ezért nem is merek rendelés leadásakor pontos árat mondani. Én leginkább kályhakész akácot és tölgyet forgalmazok. Ennek az ára most köbméterenként 28.000 forint, a hasított köbmétere pedig 31.000 forint.

- Egy háromszobás, 80 négyzetméteres családi házban hány köbméterrel kell számolni egy fűtési szezonra?

- Ez nagyon sok mindenen múlik. Nem mindegy, hogy régi vagy új házról beszélünk. S az sem, hogy milyen nyílászárók vannak, milyen a szigetelés, és még több más szempontot is figyelembe kell venni. Általában 5 köbméter körüliek a megrendelések, de mostanában egyfajta pánikot is érzek az emberek részéről, így sokan 10-15, sőt még 20 köbmétert is rendelnek. Magam igyekszem mindenkit arról meggyőzni, hogy nem kell bespájzolni. Ideális esetben az idén megvásárolt fával a következő évi fűtési szezonban fűtenek. Most egy kicsit megváltozott a helyzet.

- Nyugtassuk meg a fát vásárolni szándékozókat! Ugye jut mindenkinek tűzifa?

- Rajtunk nem fog múlni. Amit tudunk, megteszünk, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni. A sok régi partnerem mellett észrevehetően megnőtt az új vásárlók száma. Becsületbeli ügyemnek tartom, hogy mindenki megfelelő minőségű tűzifához juthasson.
*
Mennyi tűzifa szükséges egy fűtési szezonra?

Amint interjúnkból is kiderült, gyakran felmerül a kérdés: mennyi tűzifa kell egy télre? Erre valóban nem egyszerű pontos választ adni, mivel az egy fűtési szezonra szükséges tűzifa mennyisége számos tényezőtől függ.
Gyakran hallani, hogy egy átlagos családnak, átlagos családi házban kb. 8-10 köbméternyi tűzifát kell rendelnie. Igen ám, de különböző értelmezések szerint más és más az átlagos! Tekintsük át, hogy mi befolyásolja, mennyi tűzifa szükséges egy télre:

Egy épület energiaszükséglete attól függ, hogy 

  • mekkora a ház alapterülete?
  • milyen a ház szigetelése, nyílászárói?
  • milyen a ház elhelyezkedése (mennyire benapozott, szeles stb.)?
  • mennyire szeretnénk meleget tartani az épületben?
  • milyen a külső időjárás?
  • milyen hatásfokú a fűtőberendezésünk?
  • milyen tűzifával fűtünk?

Bizony ez utóbbi egyáltalán nem mindegy, hiszen az egyes fafajták fűtőértéke közt nagy a különbség, illetve a tűzifa nedvességtartalma is döntő tényező lehet.
Több szakportál szerint is, egy átlagosnak mondható, 100 m2-es családi ház esetében, ha kb. 24°C-os kellemes meleget szeretnénk elérni, a legrosszabb szigetelési adottságok mellett télire elegendő lehet 7-8 m3 tűzifa (modern vegyes tüzelésű vagy faelgázosító kazán esetében). Ám ha elavult a fűtőberendezés, akár 12-13 m3 tűzifa is szükségessé válhat. Kitűnő állapotú szigetelés esetén ugyanezekkel a kritériumokkal számolva a tűzifa mennyisége a felére, vagy annál is kevesebbre csökkenthető, akár 3 m3 tűzifa is elég lehet télire.

közösség

további frisss

lap tetejére