Túlzsúfoltak a magyar börtönök

frisss.hu Forrás: 444.hu • 2016. január 20., szerda •
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tavaly év végi adatai szerint hiába avattak 2015-ben négy új börtönt, és hiába nőtt a férőhelyek száma nyolcszázzal.
Túlzsúfoltak a magyar börtönök

2015 elején még 142 százalékos volt a telítettség, ez 127 százalékra csökkent az új intézményekkel. Jelenleg összesen 17 796 fogvatartottat őriznek. A magyar börtönök és fegyházak kapacitásának növelése azért is fontos, hogy a jövőben hazánk elkerülhesse a kártérítési pereket.

Tavaly decemberben és januárban a strasbourgi bíróság száz fogvatartottnak összesen félmilliárd forintnyi kártérítést ítélt meg, mert az indoklás szerint túlzsúfolt cellákban tartják őket. A rabok sérelmezték, hogy a mellékhelyiség nem volt megfelelően elválasztva a cellától, és nem volt rendes szellőzés vagy meleg víz, mások azt kifogásolták, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak, és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

Magyarországon tavaly öt fogvatartott lett öngyilkos, 2014-ben ez a szám hat, míg 2013-ban hét volt. Tavaly három fogoly szökött meg, ketten külső munkahelyről próbálkoztak, egy fő pedig a zárt intézetből. Elfogták őket.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére