Tükörsima Liliom utca – görkorisok avatták fel a felújított szakaszt Náraiban

há • 2020. augusztus 17., hétfő •
Büszkék a nárai lakosok az úthálózatukra, sorra újulnak meg a burkolatok, most legutóbb a Liliom utca mintegy 700 méteres része lett szebb és biztonságosabb. Görkoris gyerekekkel avatta fel hétfőn a település országgyűlési képviselője és polgármestere az új, aszfaltos szakaszt.
Tükörsima Liliom utca – görkorisok avatták fel a felújított szakaszt Náraiban

- Kizárólag az önerőre szánt összegből nem tudnánk ilyen nagy léptékben fejleszteni a települést, ezért nagyon jól jönnek a kormányzati pályázatok. Náraiban közel 8 kilométernyi helyi, önkormányzati fenntartású úthálózat van. A legutóbbi pályázat révén, amellyel közel 15 millió forintot nyertünk, és némi önerővel is kiegészítettünk, mintegy 700 méter út újult meg Nárai területén – mondta a Frisss.hu-nak Németh Tamás, Nárai polgármestere. Hozzátette, összesen több mint 30 millió forintos fejlesztést hajtottak végre, amelybe három bekötőutca rendbetétele is belefért. A lakóparkban, amelynek a területén megvalósult a beruházás, összesen 1800 méternyi út húzódik, így arányait nézve jelentős a fejlesztés. – A szombathelyi agglomerációt tekintve ez a körzet az első, amely teljes mértékben aszfaltos úthálózattal rendelkezik – húzta alá a település vezetője.

-    Nárai polgármestere és a faluvezetés mindig határozott elképzelésekkel, célokkal rendelkezik. Éveken és ciklusokon keresztül teljes egységben valósítja meg a terveit, és most újabb nagy lépést tettek a település érdekében, amelyhez gratulálok – mondta az avató ceremónián Hende Csaba országgyűlési képviselő.

– Ez a tükörsima aszfaltburkolat mostantól háromszáz nárai lakos életét teszi könnyebbé, komfortosabbá

– hangsúlyozta, majd utalt rá: ahol görkorcsolyázni lehet, annak nagyon jó minőségűnek kell lennie.

A Liliom utcán a kivitelező lenyeste a kétoldali padkát, majd az út burkolatkiegyenlítést kapott. - Ezután jöhetett az aszfaltkeverék. Két oldalt pedig 50-50 cm szélességben nemesített bazaltpadkát alakítottunk ki, majd az aknafedlapokat burkolatszintbe emeltük – mondta érdeklődésünkre Németh Lajos, a vasvári Németh Útépítő Kft. ügyvezetője. - Néhány további keresztutca, amely eddig poros, illetve esős időben rendkívül sáros volt, most bazaltzúzalékos burkolatot kapott, igaz, már pályázaton kívüli beruházásként – tudtuk meg.
Nárait 1514-en lakják a legutóbbi adatok szerint. – A település lélekszáma dinamikusan növekszik, évente mintegy 30-40 beköltöző van, és nem csupán Szombathelyről. Vas és Zala megye területéről, de az ország számos más pontjáról is érkeznek betelepülők. Az üres házak szinte kivétel nélkül gazdára találnak, és a kijelölt építési telkek is fogynak, csak kevés van – mutatott rá Németh Tamás.

Rekkenő hőségben, de lelkesen készülődtek a nárai kisgyerekek a beszédek alatt. Tucatnyian gyakorolják egyébként a görkorcsolyázást egy szombathelyi oktató jóvoltából, és most ki is próbálhatták az ügyességüket. Nárai legfrissebben felújított utcáján, a Liliom utcán száguldottak végig, elsőként, miután a szalagátvágással jelezték számukra, hogy az út birtokba vehető.