Tudjuk, milyen lesz az idei tél

• 2022. november 23., szerda •
Amíg a szerda hajnalban leesett hóval van elfoglalva mindenki, addig mi felkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét, hogy kiderítsük, mi vár ránk a következő hetekben, hónapokban. Megtudtuk, hogy meddig tart a csapadékos időjárás, hogy be kell-e már vinni a virágokat, és hogy milyen eséllyel lesznek szélsőséges események a közeljövőben.
Tudjuk, milyen lesz az idei tél

- A szerda reggeli mérésig 24 milliméternyi csapadékot hozott a mediterrán ciklon, többnyire eső formájában, de éjfél környékén néhány órán keresztül esett a hó is. Kettős fronthatás van, beérte a melegfrontot a hidegfront - összegezte az elmúlt napot Pétervári Tibor észlelő, akit arra kértünk, összegezze a tapasztaltakat. - A szeptember csapadékos volt, 72,5 milliméter eső esett, azonban erre egy nagyon száraz október jött, alig 11 millimétert mértünk. A mai csapadékkal a november már 30 milliméter fölé ment, megjegyzem, a novemberi átlag 47 milliméter, és ha még esik, ez meg is lehet - jegyezte meg. Köszönhetően az októberi adatoknak, az ősz összességében szárazabbnak ígérkezik a szokásosnál.

Milyen telet jósol?

- Egyelőre úgy tűnik, a december eleje átlagos lesz, vagy egy kicsit hidegebb, és többször lesz csapadék, eső és hó vegyesen. Ha hideg levegő éri el a térséget, akkor hó, aztán visszafordul esőbe, tehát hasonlót várunk, mint amilyen a november végére jellemző. Emellett átlag körüli hőmérsékletre számítunk, 0 fok körüli napi középértékkel. Ez látszik valószínűnek december 10-ig, távolabbra nemigen látunk még. Úgy vélem, a tél első fele lesz a csapadékosabb, a második fele pedig inkább a hidegebb. Változékony télre kell számítani, ingadozó hőmérséklettel - fogalmazott Pétervári Tibor.

Hideg lesz-e a tél, fehér lesz-e a karácsony?

Az észlelő felidézte: az utóbbi harminc évben nemigen volt jellemző a szélsőségesen sok hó és nagy hideg, most is kevés rá az esély. - Legutóbb a 80-as években és a 2000-es évek elején tapasztaltunk ilyet, az utóbbi időben inkább az enyébb télből van több. A csapadékosabb telek is inkább az esőről szóltak, kevésbé a hóról, viszont az utóbbi két év - a teljes esztendő és a tél is - kifejezetten száraznak volt mondható.
Ami pedig a karácsonyt illeti: viccesen szólva 50 százalék esély van rá, hogy fehér lesz, és 50 arra, hogy nem.

Elmarad-e a tavasz?

Húsz éve működik a Pétervári Tibor által felügyelt szombathelyi mérőállomás, ezalatt mért már egyik nyáron 40 fokot is, de -23 fokot is a 2004-es tél alatt. Gondoljunk bele, ez 63 fok különbség, mint mondja, ebben megmutatkozik a kontinentalitás. Látszik egyfajta eltolódás, sokszor december vége előtt nem is jön meg az igazi tél, ugyanakkor márciusban és áprilisban még jócskán itt van. Utána pedig hirtelen melegszik fel az idő, szinte berobban a nyár, amikor április végén 25 fokokat mérünk, májusban akár 30 fölöttit is. Ez kezd jellemző lenni, igaz, ritkán előfordul az ellenkezője is, volt már májusban 13 fokos átlag.

Látjuk-e a napot?

- Bár az utóbbi esztendőkben a nyári hónapokban megnőtt a napsütéses órák száma, télen sajnos maradt a szürkeség. Decemberben, januárban sokszor van pára, köd, alacsony szintű felhő, ez azonban nem meglepő, mert kifejezetten jellemző a medencékre, így a Kárpát-medencére is. Számítani kell rá mostanában is, hogy leszorul a nyirkos, egészségtelen levegő, ami telítődik aeroszolokkal, füsttel és más káros anyagokkal.
Nézzük az aktuális adatokat! A napfénytartammérő most azt mutatja, hogy 44 óra napfény volt idáig ebben a hónapban. 69 óra a sokéves átlag, ehhez még sütnie kellene a napnak, de nem úgy néz ki, hogy összejön.

Hová tűntek a fagyos reggelek?

- Általában október 20-a körül meg szoktak érkezni az első fagyok. Mi történt 2022-ben? Idén november legelején mértünk egész meleget, 18,2 fokot, ilyen azért elő szokott fordulni, rendben van. Az viszont furcsa, hogy fagy mindössze egyszer volt, és lassan vége a hónapnak. Máskor eddig a dátumig úgy 10-15 alkalommal mérünk 0 fok alatti hideget. Most 2 méteres magasságban egyetlen ilyen volt, talaj mentén pedig öt.

Ezért látjuk még, hogy sok helyen kint vannak a muskátlik, de azért most már be lehet ezeket is vinni!


 

közösség

további frisss

lap tetejére