Trükkös csalók: telefonon egyeztetnének banki adatokat

• 2021. december 04., szombat •
Már akcióba lendültek a csalók, akik ünnepek előtt a szokásosnál is aktívabbak, több szombathelyi esetről is tudunk. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kifejezetten a telefonos csalásokra hívja fel a figyelmet, íme:
Trükkös csalók: telefonon egyeztetnének banki adatokat

Az ünnepek közeledtével ismét megjelent az a trükkös elkövetési módszer, amelynek lényege, hogy a csalók – valamely pénzintézet nevében – folyamatban lévő banki tranzakció ellenőrzésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal.

Arra hivatkoznak, hogy a szükséges banki adatok, valamint bankkártyaadatok birtokában, illetve az általuk meghatározott alkalmazás letöltését követően, le tudják állítani a nem kívánt utalást.

A karácsonyi felkészülés időszakában is fontos az óvatosság! Kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők!

- Ne tévessze meg, ha banki tranzakció ellenőrzésére, letiltására hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja bankjának központi telefonszámát!

- Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sosem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és az azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot!

- Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait!

- Telefonos kérésre soha ne módosítsa banki limitbeállítását!

- Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek!

- A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére