Több mint ötezer migráns szökött be Spanyolországba egy nap alatt

• 2021. május 18., kedd •
Több mint ötezerre nőtt azon migránsok száma, akik az utóbbi 24 órában illegálisan átjutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére - közölte a helyi sajtó keddre virradóra. A menedékkérők közül 1500-an fiatalkorúak.
Több mint ötezer migráns szökött be Spanyolországba egy nap alatt

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél - az apályt kihasználva - a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón. Legalább egy ember életét vesztette az átkelés során. 

Túlzsúfolt a befogadóközpont

A spanyol sajtó arról számolt be, hogy az exklávé befogadóközpontja teljességgel túlzsúfolt, számos migráns pedig a 85 ezer lakosú város utcáin barangol. A Ceutában található spanyol katonai bázis logisztikai segítséget ajánlott a városi hatóságoknak, és fokozta a létesítményeinek védelmét.

A MADRIDI KORMÁNY 200 RENDŐRT KÜLD CEUTÁBA A RENDFENNTARTÁSRA.

Nem megerősített sajtóértesülések szerint további menedékkérők keltek útra Ceuta felé Tanger városa felől.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint

A TÖMEGES HATÁRSÉRTÉSRE A MAROKKÓI HATÓSÁGOK TÉTLENSÉGE ADOTT LEHETŐSÉGET,

amelyet a lapok szándékosnak tartanak, és egy diplomáciai konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormánya jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnektartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.


Forrás: origo.hu
Kép: AFP/ANTONIO SEMPERE

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére