Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták

magyarnemzet.hu • 2022. december 04., vasárnap •
Egy tavaly napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint – ahogy az Origó megírta – az eddig becsült 13 ezer milliárd forintnyi arany és ezüst helyett ötvenezer milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy gyomra. A műholdak egy 70 négyzetkilométernyi földterületet pásztáztak végig. Ez pedig potenciálisan elképesztő gazdasági lehetőségeket rejthet magában.
Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták

Az Ocenomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában megdöbbentő számokat közöl a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. adataira hivatkozva a börzsönyi aranyról - írja a magyarnemzet.hu.

Nagyságrendileg ezer tonna arany és ezüst található Magyarországon belül a Börzsönyben.

A nemesfémek együttes értéke pedig akkora, hogy akár a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni.

Mielőtt azonban bármilyen bányászat elkezdődne, az államnak ki kell írnia arra a koncessziót, ami iránt már több nagy bányavállalat is érdeklődik. A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat vizsgálja a koncessziós bányászati engedély kiírásának feltételeit, illetve körülményeit. Az engedélyek meghozatalában ugyanakkor fontos, hogy a természetvédelmi tájegységet a bányászati tevékenységgel ne veszélyeztessék.

Az mindenesetre biztos, hogy

a börzsönyi arany lehetősége csábító lehet a jövőben. A megfelelő engedélyek kiadásáig ugyanakkor akár két-három év is eltelhet.

A Hun-Bányászat becslése alapján közel másfél évtized leforgása alatt alig egymilliárd eurós beruházással közel negyvenmilliárd eurós hasznot lehetne elérni a bányászati tevékenységgel. Arról persze korai lenne beszélni, hogy lesz-e arany- vagy ezüstbánya a Börzsönyben, az pedig végképp nem időszerű kérdés, hogy mikor indulhat meg egy esetlegesen a jövőben létesítendő ilyen telephelyen a termelés. A bányászati infrastruktúra kiépítése ugyanis rendkívül pénz- és időigényes beruházás, a kitermelés pedig általában fokozatosan, több lépcsőben futtattható fel egy adott, kívánatos és egyúttal elérhető szintre.

Borítókép: Kilátás az Ipolyerdő Zrt. területén található a Börzsöny Várhegy nevű magaslatán (Borítókép: MTVA/Jászai Csaba)

közösség

további frisss

lap tetejére