Tizenkettedszer volt hűségtúra a Pinka völgyében

• 2022. június 27., hétfő •
Nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Pinkamenti falvakban szokásos, hagyományos hűségtúráját. A 12. alkalommal megrendezett felemelő ünnepségen részt vett Dr.Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője is, aki még 2014-ben kezdeményezte, hogy az 1922-ben Magyarországhoz való tartozásához ragaszkodó Narda, Felsőcsatár Horvátlövő, Vaskeresztes Pornóapáti, Szentpéterfa és Ólmod, a ”Communitates Fortissimae” azaz a Hűség falva címet viselhesse.
Tizenkettedszer volt hűségtúra a Pinka völgyében

Sátory Károly, a rendezvény ötletgazdája, a hagyományőrzők vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a 11 évvel ezelőtti  kezdeményezésük célja az volt,hogy  ily módon is felhívják a figyelmet a trianoni elhibázott békediktátumra, visszautasítsák a hazánkat ma is érő nemtelen vádakat és bizonyítsák, hogy aki tisztességgel, becsülettel magyar földön, magyar állampolgárként él, - legyen az magyar, horvát, német, vagy bármely más nemzethez, csoporthoz is tartozó- nemzetünk befogadja, segíti, megbecsüli. Mindezekre a Hűség Falvai ma is bizonyítékul szolgálnak.

Az itt élők tisztességét senki nem kérdőjelezi meg, mindenki ápolhatja saját hagyományait a maga és mások örömére, ezzel is színesítve, gazdagítva hazánk kultúráját. 

Látva szombat programot, igencsak úgy tűnik, hogy immáron tucatszor is ennek szellemében gyűltek össze szép számmal Nardán az emlékezők. A horvát ajkú faluban Glavanics Krisztina polgármester asszony köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte: Bár a hűség falvait horvátok és németek lakják, szívük legmélyén igazi magyarok.

Dr. Hende Csaba az országgyűlés alelnöke pedig arra emlékeztetett, hogy alig egy évszázada a Pinka-völgye nemzetiségi falvai a trianoni békediktátum módosítását úgy érték el, hogy a népszövetségi meghallgatás során egyöntetűen és határozottan magyarnak vallották magukat. Úgyis, hogy sokan közül akkor nem is beszéltek magyarul.

A soproni népszavazás mellett ez az egyetlen eset, amikor sikerült elérni az igazságtalan békediktátum felülvizsgálatát. Ha annak idején a wilsoni elvek érvényesültek volna, és a Pinkamenti falvak mintájára Erdély, Felvidék, Délvidék döntően magyar nemzetiségű polgárait is megkérdezték volna, hogy hova akarnak tartozni, akkor ma alighanem nem így nézne ki az ország határvonala

– fogalmazott. 

A túra Felsőcsatáron folytatódott, ahol Konczér Katalin polgármester asszony fogadta a túrázókat. A résztvevők a Szombathelyi Fúvós Zenekar felvezetésével vonultak a trianoni emlékműhöz. Elhelyezték a megemlékezés virágait, majd a polgármesteri köszöntő után Dr. Hende Csaba mondott ünnepi beszédet. 


Másnap, vasárnap pedig a lovasok folytatták a koszorúzásokat, felkeresték és főt hajtottak a bátor elődök előtt Vaskeresztesen, Horvátlövőn és Pornóapátiban is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére