Tizenhat éves körmendi természetfotós a világ élvonalában – fotók

forrás: vaol • 2021. október 24., vasárnap •
A döntősök közé jutott a nemzetközi Golden Turtle (Arany Teknős) természetfotós pályázaton a tizenhat éves körmendi Kártyás Gergő.
Tizenhat éves körmendi természetfotós a világ élvonalában – fotók

A Természet a fiatalok szemével kategória döntőjébe hét fotó került be, közülük öt magyar pályázó munkája. Az első helyezett Koncz-Bisztricz Tamás lett, rajta kívül a „döröskei” Kártyás Gergő két fotója került a döntősök mezőnyébe.

Gergővel, a Kölcsey Gimnázium tizedik osztályos tanulójával Körmenden beszélgetünk, ahol mindjárt meg is magyarázza a kettősséget.

– Körmenden lakunk, de a legtöbb sikeres képemet Döröskén, a hétvégi házunk kertjében lőttem – magyarázza. – Legtöbbször nyáron fotózom a természetet, de apával gyakran kimegyünk télen is macskaetetés céljából, és ilyenkor is elmegyek túrázni egyedül, és ameddig van fény, fotózok.


A gimnazista 2016 második felében kezdett érdeklődni a természetfotózás iránt. Először csak azokkal a bridge, illetve kompakt gépekkel dolgozott, amiket otthon talált, aztán 2017-ben megkapta az első tükörreflexes, cserélhető objektíves kameráját, azóta a felszerelésének a fejlesztgetésére fordítja a kapott születésnapi és egyéb ajándék pénzeket.

A neten és könyvekben megnézett fotókból inspirálódik, ezekből tanulja a szerkesztést, a fények kezelését. Néha kikéri egy-egy idősebb fotóriporter véleményét, illetve egyszer sikerült nyáron összehozni egy találkozót a hozzá hasonló feltörekvő tehetségekkel. A tízezer fotós mezőnyben történő mostani megmérettetés az első nagyobb nemzetközi pályázata.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére