Tizenegy nappal a főrengés után 4,9-es utórengés rázta meg Petrinját

• 2021. január 10., vasárnap •
Szombaton este fél 11 körül ismét nagyobb erejű, 4,9-es utórengést észleltek a horvátországi Petrinjánál, amelyet Magyarországon is éreztek. A múlt hét eleji földrengések óta tehát még mindig komoly utórengések nehezítik a helyreállítást. Számtalan önkéntes közreműködik a munkában, miközben segélyszállítmányok sora érkezik a térségbe.
Tizenegy nappal a főrengés után 4,9-es utórengés rázta meg Petrinját

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársaira hivatkozva az MTI, és a világ rengéseit nyomonkövető earthquake.usgs.gov honlap is közölte az esetet, előbbi 4,9-es, utóbbi 4,8-as erősségű földmozgásról számolt be.
Timkó Máté szeizmológus közleménye szerint helyi idő szerint este 10:29-kor mintegy 7 km-es mélységben 4,9-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében.
A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint a földrengés 4,5-es erősségű volt, középpontját Zágrábtól 59 kilométerre délkeletre teszik. Károkról, áldozatokról egyelőre nem tudósított a HINA.
A földrengést a lakosság Magyarországon is érezte - tette hozzá a szeizmológus.
A katasztrófavédelemhez nem érkezett károkról bejelentés.

Közben folyik a romeltakarítás és a helyreállítás, amelyben számtalan önkéntes közreműködik. A megfeszített munkát a segélyszállítmányok érkezése szakítja meg időnként, Európa több országából indítottak útnak adományokat a katasztrófa sújtotta térségbe.

Szerdán az 5,3-es magnitúdójú utórengés 17 óra 1 perckor keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében. Akkor a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről is érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről.
Múlt hétfőn és kedden két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot; a katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

Forrás: MTI
Fotó: Sanjin Struki/PIXSELL - CroExpress

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére