Tisztelgés a hűség falvai előtt

• 2020. július 08., szerda •
Hétvégén a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület nagyszabású ünnepséggel és a hagyományos hűségtúrával adózik azok előtt, akik a trianoni borzalom után nem féltek kinyilvánítani hazaszeretetüket, Magyarországhoz fűződő feltétel nélküli ragaszkodásukat.
Tisztelgés a hűség falvai előtt

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 10 éve indította útjára a hűségtúrát, amivel emléket szerettek volna állítani annak, hogy a gyalázatos trianoni döntés után a nyugati határszélen több települést is elcsatoltak. Az ott élők fegyveres ellenállásának kibontakozása után a magyar–osztrák határmegállapítási bizottság meghallgatásokat tartott a helyiek nemzeti érzületéről. A Népszövetség tanácsa az ellenállás eredményeként 1922. szeptember 19-én tíz Ausztriához csatolt magyar község Magyarországhoz való visszatéréséről határozott. 1923. január 10-én Kis- és Nagynarda, Alsó- és Felsőcsatár, Magyar- és Németkeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti, március 8-án Ólmod, és végül március 9-én Szentpéterfa tért vissza Magyarországhoz.

2014-ben képviselői indítványként Hende Csaba, akkori honvédelmi miniszter terjesztette be a „hűség falvai” cím adományozásáról szóló törvényjavaslatot. A hűség falvai címben Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti falvak részesülnek az előterjesztés értelmében, amelynek célja, hogy emléket állítson a zömmel német és horvát ajkú helyi lakosok bátorságának.

- Az idei rendezvény több okból is jelentősebb lesz a korábbiakhoz képest: egyrészt, kerek 100 éve annak, hogy megcsonkították hazánkat, másrészt pedig jubileumi, 10. évéhez ért a hűségtúra, nem mellesleg egyesületünk is 10 esztendős, éppen ezért nagyszabású, kétnapos programot szerveztünk.

Július 11-én Felsőcsatáron nyitjuk az eseményt egy ünnepséggel, majd 12-én lesz a túra, amelynek keretében a hagyományokhoz híven a hűség falvaiban elhelyezzük az emlékezés koszorúit - tájékoztatott Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője. Hozzátette: több ponton is lehet csatlakozni majd a túrához. A lovas menet szombaton reggel 7 órakor kerekedik fel, első állomásuk Narda lesz, ahova 11 óra magasságában érkeznek. Az ebédet és a rövid pihenőt követően Felsőcsatárra vezet a lovasok útja. A településen 15 órakor veszi kezdetét az ünnepi programsorozat.   

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére