Tippek a klíma őszi karbantartásához

szponzorált tartalom (x) • 2022. augusztus 12., péntek •
Habár a nyár még javában tombol, és sok helyen egész nap üzemelnek a légkondicionálók, hogy élhető körülményeket biztosítsanak az otthonokban, hamarosan az őszi feladatokkal is számolnunk kell a ház vagy lakás körül. Ilyen fontos őszi feladat többek között a klímaberendezések alapos karbantartása is.
Tippek a klíma őszi karbantartásához

A légkondicionálóknak a legtöbb helyen nyáron veszik legnagyobb hasznát. Amikor aztán a hőmérséklet csökkenni kezd, és nincs többé szükség a hűtésre, nagyon fontos, hogy alaposan ellenőrizzük, kitakarítsuk és felkészítsük klímánkat a téli szezonra. Ez az őszi karbantartás olyan hibákat segít felfedezni és időben orvosolni, amelyek később rengeteg kellemetlenséghez, költséges javításokhoz, illetve cserékhez vezetnének.

Ha pedig épp most döntött úgy, hogy ideje végre légkondicionáló rendszert telepítenie otthonába, de ez már nem fért bele a nyári költségvetésbe, akkor jó hírünk van, ugyanis a klímaszerelés árak tekintetében is kedvezőbb az őszi hónapok során!

Lássuk tehát, hogy mire kell odafigyelni a klíma őszi karbantartásához!

1. Ellenőrizze a szűrőket

A szűrők a klímarendszerek fontos részei, hiszen ezek gondoskodnak a forgatott levegő tisztán tartásáról a berendezés működése közben. Rendszeres használat hatására azonban ezek a szűrők előbb-utóbb megtelnek (főleg, ha állatok is vannak az otthonban), és nem lesznek képesek felfogni a levegőben terjengő szennyeződéseket. Ha mindez nem lenne elég, az eldugult szűrők nagyobb energiafogyasztásra is kényszerítik a klímákat.
Ellenőrizze tehát szűrőit, és cserélje vagy tisztítsa ki őket a készülék használata útmutatója alapján.

2. Takarítsa le a kondenzátorcsöveket, illetve a kondenzátor radiátorát

A kondenzátorcsövekre különféle szennyeződések rakódhatnak le a hónapokig tartó használat során, ami idővel csökkenti a rendszer hatékonyságát, illetve akár károkhoz is vezethet. Ugyan ez vonatkozik a kültéri egységben található kondenzátor radiátorára is, amit elhelyezkedése miatt még több szennyeződés ér. Fontos, hogy ezeket az elemeket mind alaposan megtisztítsa a nyári használatot követően.

3. Tisztítsa ki a vízelvezető csövet

A kondenzvíz elvezetéséhez használt cső eldugulhat, és ha víz marad benne, az penészesedéshez vezet a rendszeren belül. Súlyosabb dugulás esetében a víz visszafolyhat a beltéri egységbe, illetve a szobába is.

4. Ellenőrizze az elektromos kapcsolatokat

Ha van valami, ami nem hiányzik a klímarendszer újraindításakor, akkor az egy elektronikai probléma. Ellenőrizze alaposan az összes csatlakozást, hogy elkerülje az ilyen kellemetlen eseteket.

5. Ellenőrizze a hűtőanyag szintjét

Ha a szint alacsony, akkor valószínűleg szivárog a radiátor. Érdemes ezt a hibát is most orvosolni, nem pedig megvárni vele a következő nyarat, amikor ismét használni szeretné kílmáját.

6. Nézzen rá a hőterelőkre is

Ellenőrizze a hőterelők mozgását és a motor működését. Bármilyen probléma csökkentheti a megfelelő légáramlást és ezzel a berendezés hatékonyságát is.

7. Védje a kültéri egységet az elemek elől

Ha hosszabb ideig (a következő tavaszig vagy nyárig) nem tervezi használni klímáját, akkor fontos, hogy megfelelően letakarja a kültéri egységet. Ne zárja el azonban légmentesen a külvilágtól, mert a bent ragadó csapadék rozsdásodást és korróziót okoz majd.
Hagyja tehát „lélegezni” a berendezést – ehhez érdemes kifejezetten klímákhoz készült takaróponyvát használni, ami megvédi a szerkezetet az esőtől, a hótól és a kártevőktől, de nem zárja be a folyadékot sem.

Természetesen, ha bármilyen súlyosabb problémát talál, vagy nem szeretne hozzányúlni klímarendszere érzékenyebb, összetettebb részeihez, akkor mindenképpen érdemes ezeket a feladatokat egy tapasztalt szakemberre bízni!

Kép forrása: Pexels.com / Max Vakhtbovych

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére