Tényleg nem éltek sokáig az ősemberek?

szponzorált tartalom (x) • 2022. augusztus 15., hétfő •
Sokan a manapság egyre népszerűbb paleolit életmód cáfolataként tekintenek arra, hogy pár száz vagy pár ezer évvel ezelőtt a várható ható élettartam lényegesen kevesebb volt. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy miért hibás ez a gondolatmenet.
Tényleg nem éltek sokáig az ősemberek?

A paleolit életmód nem az őseink táplálkozását mutatja

Akik csak felületesen ismerik a paleolit életmódot, azok közül sokan azt hiszik, hogy ez az életmód az őseink táplálkozását hivatott leutánozni. Ez azonban távol van az igazságtól, hiszen pontosan nehéz rekonstruálni azt, hogy mit ettek elődeink több ezer évvel ezelőtt. Azt azonban sokkal könnyebb, hogy mit esznek a jelenkori, de paleolit körülmények között élő emberek. Természetesen ez az étrend sem tökéletes, itt-ott kiegészítésre szorul, ehhez jó szolgálatot tehet a PaleoCentrum vitamin és étrend-kiegészítő kínálata.

De miért jó nekünk, ha leutánozzuk a paleolit körülmények között élő emberek étrendjét? Hiszen számos újítás történt a világban, amely mind könnyebbé tette az életünket. Valóban, azonban míg a modern társadalomban élő embereket különböző betegségek súlytanak, addig ezek közül jó pár teljesen ismeretlen a paleolit körülmények közt élő emberek számára. A cukorbetegség, a magasvérnyomás, a legtöbb autoimmun megbetegedés és a köszvény is a modern táplálkozás “vívmánya”.

Csak 40-50 évig éltek őseink?

A paleolit életmód előnyeit cáfoló cikkek gyakran említik, hogy az őskorban az emberek 40, maximum 50 évig éltek. Egyrészt ez az állítás légből kapott, másrészt az emberi élethossz az evolúció során a természetes szelekció hatására vált egyre hosszabbá. Hiszen azok sikeresebben szaporodtak, akiknek szülei be tudtak segíteni az utódnevelésbe és az élelemgyűjtésbe. Ezt támasztja alá Hawkes 2003-ban publikált “nagymama hipotézise” is.

Megtévesztő lehet még az élettartam és az élethossz fogalmának a különbsége. Ugyanis valóban, még akár az 1800-as években is lényegesen alacsonyabb volt a várható élettartam, de ez a nagy csecsemő és gyermekhalandóságból adódott. Aki a fiatalkort túlélte, annak ugyanúgy legalább 70 év volt az élethossza, mint a modern embernek. Az orvostudomány hatalmas fejlődése az élethosszt mindössze 5-10 évvel tudta meghosszabbítani a modern ember számára, amelynek végét sokszor így is betegen tölti. A természet embere ugyan pár évvel rövidebb ideig él átlagban, de azt egészségesen teszi.

Az elhízás nem a modern kor terméke?

Egy másik érv, amit a paleolit ellen fel szoktak hozni, hogy már pár száz vagy pár ezer évvel ezelőtt is voltak elhízott emberek. Minden bizonnyal voltak, azonban az arányok egészen mások voltak, mint napjainkban. Míg a 19. század végén csak a lakosság 0,5%-a volt elhízott, addig napjainkra a magyar lakosság 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

A paleolit életmód segíthet, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljünk, a civilizációs betegségek elkerülésével.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére