Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

pestisracok.hu • 2022. augusztus 12., péntek •
Az energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhítené a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.
Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Corvinus projekt célja földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé – közölte a TIM. Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben.

A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet.

-közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium, hozzátéve: az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében.

Forrás: PS/TIM fotó: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére