Távozik a Szova NZrt. vezérigazgatója?

• 2022. május 20., péntek •
Személyi ügyek is napirendre kerülnek a jövő csütörtöki szombathelyi közgyűlésen - derül ki a város honlapján közzétett meghívóból. Meg nem erősített információink szerint Németh Gábort menesztené a baloldali városvezetés a Szova NZrt. éléről.
Távozik a Szova NZrt. vezérigazgatója?

Több hete, hogy számos különböző forrásból értesültünk arról: komoly "lefejezés" várható a Szova NZrt.-nél. Németh Gábor vezérigazgatót (is) menesztené a baloldali városvezetés. A cégvezető leváltásához azonban közgyűlési döntésre van szükség.

Csütörtökön került fel a szombathelyi önkormányzat honlapjára a Nemény András polgármester által aláírt közgyűlési meghívó. Eszerint május 26-án tizennégy napirendi pontot nyílt ülésen, további kettőt pedig zárt ajtók mögött tárgyalhatnak a képviselők. Ezek között 16. pontként szerepelnek "Személyi ügyek is". Érdekesség, hogy a napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést - a meghívó szerint - közgyűlésen osztják majd ki.

Minek szépítsük? Volt már ilyen

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a szombathelyi közgyűlés azonnali hatállyal menesztené dr. Németh Gábort a Szova éléről. Emlékezetes, hogy 2013 tavaszán az akkori fideszes városvezetés intett búcsút a cégvezetőnek, azonnali hatállyal. A szakember pár éves celldömölki kitérő után került vissza a szombathelyi cégvezetői székbe.

Nagy tervek a Szovánál

Korábban írtunk arról, hogy az önkormányzati elképzelések között szerepel, hogy holding szervezetté alakítják át a társaságot. A tervek szerint a városüzemeltetési feladatokat ellátó, kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat a jövőben holding szervezeti formában működtethetik. A javaslat szerint a Szompark Kft.-t, a Vas Megyei Temetkezési Kft.-t, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-t apportálhatná az önkormányzat a Szova Nonprofit Zrt.-be, ennek jogi akadálya nincsen. Az operatív feladatok ellátására egy operatív vezérigazgató kinevezését is javasolta dr. Németh Gábor. A vállalatcsoportot pedig egy 3-5 fős igazgatóság vezetheti, amelynek élén a vállalatcsoport igazgatóságának elnöke áll – számoltunk be a cégvezető javaslatáról.

Kötvényteher és likviditás

Mint ahogy arról is beszámoltunk, hogy a Szova Nzrt-nél idén arra törekszenek, hogy megőrizzék a cég likviditását. Az azóta már jóváhagyott üzleti tervből kiderült: ugyan az ingatlanértékesítés jóvoltából üzemi nyereséggel számol 2022-ben a Szova NZrt., ám a cég fő problémája – a többi között a kötvénytörlesztéssel járó kötelezettségek miatt – fizetőképességének megőrzése. A cég tevékenységeinek üzemi eredménye így várhatóan 250–300 millió forint veszteség lesz.

A vezérigazgató menesztésével kapcsolatos kérdésünket elküldtük a Szova Nzrt. és a városháza kommunikációs vezetője részére is. Ha választ kapunk, közöljük.  

Forrás: vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére