Tavaszig marad a Kurzarbeit lehetősége Ausztriában

• 2021. november 28., vasárnap •
A koronavírus-járvány kapcsán bevezetett Kurzarbeit lehetőségét 2022. március végéig meghosszabbítja a kormány – jelentette be Martin Kocher munkaügyi miniszter. Azok, akik legalább 10 hónapon át csökkentett munkaidőben dolgoztak, egyszeri, 500 eurós plusz juttatásban is részesülnek.
Tavaszig marad a Kurzarbeit lehetősége Ausztriában

A Kurzarbeit azon cégek számára jelent segítséget, amelyeket különösen hátrányosan érintett a járvány. A dolgozók megtartását ösztönző állami bérkiegészítés eredetileg az év végéig járt volna. A kormány a hosszabbítás mellett az igénylés feltételein is könnyített. – tájékoztat a magyarok.orf.at.

A vállalkozások három hétig visszamenőlegesen is igényelhetik az állami támogatást, erre az időszakra is a teljes összeget kapják. Wolfgang Katzian, az ÖGB Osztrák Szakszervezeti Szövetség elnöke minden bajba jutott céget arra kér, igényelje a Kurzarbeitet, hogy megtarthassa dolgozóit.

Idénykezdési támogatás az idegenforgalomnak
Különösen rossz helyzetben van a turizmus, a lockdown ugyanis éppen egybeesik a téli szezonkezdettel. Így pedig az idénymunkások sem juthatnának a Kurzarbeithez, hiszen annak legalább egy havi, teljes bérrel bejelentett munkaviszony a feltétele. A cégek ezért az új alkalmazottak első havi bruttó bérének 65%-át visszakaphatják az AMS-től. A bértámogatásra a november 3-12. között felvett dolgozók után jogosultak a vállalkozások – közölte Elisabeth Köstinger, turizmusért felelős miniszter.

Juttatás a tartósan Kurzarbeitben dolgozóknak
Azokat, akik 2020 márciusa óta összesen legalább 10 hónapot töltöttek Kurzarbeitban, és novemberben is csökkentett munkaidőben dolgoznak, a kormány külön is támogatja. Ők 500 eurós egyszeri juttatásra számíthatnak, ha az adóalapjuk havi szinten nem éri el a 2.775 eurót. A kormánytagok sajtótájékoztatóján elhangzott: a borravalóval is jutalmazott szakmák képviselőit decembertől kiemelten támogatja a kormány.

Forrás: vaol.hu, orf.at

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére