Tájházak útja - új turisztikai útvonal a szlovén-magyar határtérségben

• 2021. október 22., péntek •
A „Tájházak útja” nemrég létrejött új turisztikai útvonal, mely átszövi a szlovén-magyar határtérség településeit. A kezdeményezéshez első körben kilenc tájház és öt szálloda csatlakozott.
Tájházak útja - új turisztikai útvonal a szlovén-magyar határtérségben

Keresse a Tájházak útja partner táblákat, és élvezze a hamisítatlan vidéki hangulatot!


A „Tájházak Útja” – Örökségünk a jövőnk – Értékekre alapozott turizmusfejlesztés a szlovén-magyar határrégióban (HOUSES) című projekt fő célja a szellemi kulturális és épített örökség - elsősorban a tájházak - turisztikai kínálatba való bevonása és ezzel megóvásuk biztosítása. A Tájházak útját átszövő fél-, egynapos, illetve hosszabb tartózkodást lehetővé tevő, a szállodák által közvetlenül értékesíthető csomagajánlatokat kínálnak a szervezők. A félnapos programok könnyen beilleszthetőek akár egy hosszú hétvége programjába is. A csomagajánlatok között találunk kisgyermekes családoknak, fiatal pároknak, idősebbeknek szóló élményeket is. 


Mézeskalácsdíszítés Hegyhátszentpéteren

Ki ne szeretne üdítő sétát tenni a tájházi gyógynövénykertben, majd a saját maga által gyűjtött terményekből szörpöt, lekvárt készíteni? Feldobhatja a szállodai tartózkodást egy-egy népi hagyományőrző foglalkozás megtekintése, majd az alkotásban való aktív részvétel. 


A régi és az új találkozása a Mala Rosa birtokon

A Tájházak útján megismerhetjük a régebbi korok építészeti hagyományait, kipróbálhatjuk a korabeli tárgyakat, túrázhatunk a természetben, majd helyi termékekből álló kóstoló után feltöltődve térhetünk vissza a városi forgatagba. 
Az egyes állomásokat egyénileg is meglátogathatjuk. Minden tájház egyedi kínálattal rendelkezik. A nyár folyamán számos esemény színesítette a programkínálatot. A kézműveskedés mellett a gasztronómiai különlegességek megkóstolása tartott a legnagyobb érdeklődésre számot. 


A Hetés térségében régi hagyománya van a kerek perec sütésének, de itt őrzik a fumu, a baba alakú kalács készítésének titkát is.

A tájházak ősszel és télen is várják a kirándulókat, hiszen a szüret, az újbor és a Márton-napi, adventi hagyományok mind-mind eleink életének velejárói voltak. Megtekinthetjük, illetve sok esetben ki is próbálhatjuk azokat a tárgyakat, melyek ezen népi hagyományokhoz kötődtek.

Bővebb információkért látogassanak el a Tájházak útja facebook oldalára:
 https://www.facebook.com/houses.si.hu

A Youtube csatornán megtekinthetőek a tájházakat bemutató kisfilmek: 
https://www.youtube.com/channel/UCP1Sy1qeyRSvHyotdubMYzg

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére