Esély Óra: Érzékeny, elfogadó generációt nevelnek

sd • 2020. július 03., péntek •
A Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai, tapasztalati szakértői a gyermektáborokat felkeresve próbálják érzékenyíteni a fiatal generációt a fogyatékkal élő embertársaik iránt.
Esély Óra: Érzékeny, elfogadó generációt nevelnek

Az Esély Óra a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház egyik állandó szakmai szolgáltatása. Eddig ezeket az órákat köznevelési intézményekben szokták tartani, azonban az elmúlt tanév második félévében a digitális tanrend miatt nem tudtak eljutni az iskolákba, így most kibővített óraszámmal a nyári táborokat célozták meg, hogy ezeken keresztül elérjék a gyerekeket.


- Több témakört érintve tartunk foglalkozásokat. Mindig az adott tábortól, illetve táborszervezőktől függ, hogy melyik témát választják ki. Szóba kerülnek a fogyatékkal élők, valamint a roma nemzetiségűek mindennapi lehetőségei, nehézségei, illetve egy általános toleranciaóra keretében fogalmi értelmezések - diszkrimináció, kultúrák, előítéletek - kerülnek előtérbe. A foglalkozások során mindig arra törekszünk, hogy adott témával kapcsolatban érintett személyeket - látássérültet, mozgássérültet, hallássérültet - is bevonjunk az órákba, vagy olyan hiteles embert, aki évek óta a szociális szférában tevékenykedik, és első kézből tud gyakorlati információkat átadni a gyerekeknek. Az elméleti ismeretátadás mellett a foglalkozások másik fontos pillére a gyakorlat. Interaktív feladatokkal szimuláljuk például, hogy milyen az, amikor elveszítjük a látásunkat, vagy kerekesszékbe kényszerülünk - tájékoztatta lapunkat Gorza Norbert, a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője.

 

A "Élménynapok az AGORÁBAN" programsorozat, a répcelaki "Szent István Király Gyermeknapok" keretében, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett "Kisinas táborban" szerzett tapasztalatok alapján a szociális szakember érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy eddig nagyon pozitív volt az Esély Órák fogadtatása a gyermekek körében.
- Érdeklődőek, fogékonyak, nyitottak voltak a kicsik, hiszen olyan emberekkel tudtuk őket megismertetni, akik testi fogyatékosságuk ellenére is aktívan és impulzívan élik mindennapjaikat. Azért is sikeresek ezek az órák, mert a 45 perces száraz elméletátadás helyett előtérbe helyeztük a gyakorlatot - fogalmazott Gorza Norbert, aki szerint a Vas megyeiek toleránsak egymással, de az Önkéntes Ház munkatársainak kötelessége, hogy ezt erősítve folyamatosan szervezzék az ezzel kapcsolatos programokat annak érdekében, hogy minden generáció befogadó és nyitott legyen hátrányos helyzetű embertársainkkal szemben.

 


fotó: CSEÖH Vas Megye Facebook oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére