Szüret a Vas-hegyen

Horváth Vilmos • 2021. október 04., hétfő •
Hajrájához érkezett a szőlőhegyekben a szüret. A borászatok szempontjából legfontosabb és legtevékenyebb időszak ez. A szőlő leszedése és feldolgozása kulcsfontosságú lépés a borkészítésben, nagyon nem mindegy tehát, hogy mikor és hogyan történik. Mi a vörösborairól messze földön híres Vas-hegyen, a Mittl Családi Pincészetben jártunk.
Szüret a Vas-hegyen

Gőzerővel folyik a munka vaskeresztesi MAM-gyár mögötti ültetvényen. Míg a dolgos kezek szüretelték a szőlőt, addig mi Mittl Anita borásszal beszélgettünk.

 

Mekkora területen és hány helyen van szőlőültetvényük?

Közel 10 hektáron, két helyen van szőlőnk. Az egyik magán a Vas-hegyen, a kisparcellás részen, két hektáron, a másik pedig itt, ahol vagyunk, 8 hektárnyi területen.

Ennek a vidéknek a zászlóshajója a kékfrankos. Önöknél is így van?

Igen, de ezen felül merlot-t és zweigeltet is telepítettünk. Elsősorban tehát vörösbort készítünk, valamint rozét.

Beszéljünk egy kicsit a mennyiségről! Egy jobb esztendőben mennyi bort készítenek?

Egy átlagos évben, amikor nincsen semmilyen természet okozta kár, akkor 45 ezer liter körüli a mennyiség. Ilyen sajnos már régen volt, mert az utóbbi években hol a jég, hol a fagy, hol a szárazság okozott károkat.

S mire lehet számítani az idén? Mikor kezdődött a szüret?

Szeptember közepén indult el a munka a zweigwelttel, majd jött a merlot, most pedig már a kékfrankost szüreteljük. Nagyon jó a mustfok is, konkrétan 19 fokos, de mértünk már 20 fokot is. Úgy látom, hogy október közepe-vége felé végzünk, ahogyan a pince kapacitása is engedi.

Egy ilyen szüreten hányan vesznek részt?

Hétvégéken szüretelünk, ilyenkor általában 10-15 ember is serénykedik a szőlősorokon. Ekkor töltjük a pincét, hétköznap pedig préselünk.

Gondolom, elsősorban a családtagokra lehet számítani...

Jellemzően igen, hál’ istennek sokan vagyunk a családon belül, de néha fel kell fogadnunk másokat is szüretelni.

Itt a Vas-hegyen nagyon sok családban van évszázados hagyománya a szőlőművelésnek és a borászkodásnak. Milyen a kapcsolat a bort készítők között?

Sajnos nincsen igazi összefogás, de nem piszkáljuk egymást, mindenki végzi a maga dolgát.

A régi időkhöz képest miben más ma egy szüret?

Sok minden változott, ma már van például szüretelőgép. Ahol nem fér a szőlőhöz, ott kistraktorra kerül a leszedett szőlő, a klasszikus puttonyozás nagyon ritka ma már. A bogyózás is géppel megy, mondhatjuk, hogy az emberi kézi munka jórészt ki lett váltva.

A borászok mindig azon törik a feküket, hogy hogyan tudnának még jobb borokat készíteni. Önt ebből a szempontból mi foglalkoztatja most?

Igazából most a fehér merlot-val kísérletezünk két-három éve. Ez egy száraz bor, kék szőlőből fehéret csinálni nem egyszerű, nagyon sok múlik az adott évjárat tulajdonságain.

Önök azon pincészetek közé tartoznak, akik a szőlőtelepítéstől kezdve a művelésen, borkészítésen, palackozáson át egészen az árusításig végigviszik a teljes folyamatot. Hogyan állnak az értékesítéssel?

Jellemzően visszatérő, egyéni vásárlóink vannak. Két nagykereskedésen keresztül pedig nagyon sok vendéglátóhelyen kóstolhatók meg a boraink.

Gondolkodnak-e további fejlesztésekben, esetleg újabb telepítésekben?

Úgy vélem, hogy a mostani méret az, amit családi pincészetünk jó színvonalon tud kezelni.  A mennyiség helyett inkább a magas minőség megtartása és továbbfejlesztése a célunk.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére