Szupercella, felhőszakadás, jégeső

idokep.hu-kisalfold.hu - Fotó: youtube.com • 2016. június 12., vasárnap •
Celldömölk mellett egy szupercella alakult ki, mely keleti-délkeleti irányba mozgott. Több helyen is jég esett, a legnagyobb gondot mégis a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék okozta, szombaton 25-40 mm közötti értékeket is mértek.
Szupercella, felhőszakadás, jégeső

Szupercelláról akkor beszélünk egyébként, amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződhetnek. A zivatarláncok szabályosan rendezett viharfelhők, amik több kilométer hosszúságúak is lehetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is. A szupercella hevesebb, mint egy átlagos cella vagy zivatarfelhő, mert a szupercellából akár 2 cm-es vagy nagyobb jég is hullhat, akár 100 km/h széllökés is lehetséges, és a villámok száma percenként meghaladhatja a 80 000 kisülést.

A vasárnapi figyelmeztetés szerint sok-sok vizet kapunk. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Vasárnap éjfélig eleinte inkább az északi, északkeleti országrészben, majd zömében a keleti-délkeleti területeken (másutt is várható csapadék, de nem olyan nagy előfordulási valószínűséggel és gyakorisággal). Az eső, záporeső mellett több helyen zivatarokra is számítani kell. A nap második felében fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A zivatarokhoz felhőszakadás (> 20-30 mm), szélerősödés (40-60, néhol > 60 km/h), esetleg jégeső (< 2 cm) társulhat. Az ismétlődő csapadék miatt főként a keleti, délkeleti tájakon területi átlagban is leeshet nagyobb mennyiségű csapadék (> 20 mm).

Délutántól Vas megyében már nem várható eső, és a felhőzet is felszakadozik. 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére