Szombathelyen tanácskoztak a ma ifjú közösségépítői, a jövő vezetői

há • 2021. május 15., szombat •
A jövő közösségépítőit, projektmenedzsereit és civil pályázatíróit várták a hétvégére Szombathelyre: 35 év alattiaknak szervezett vezetőképzőt a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ország minden részéből érkezett fiatalokat politikusok, szakemberek köszöntötték.
Szombathelyen tanácskoztak a ma ifjú közösségépítői, a jövő vezetői

Többek között a járvány alatt széthullott ifjúsági közösségek, civil szervezetek újjáélesztése, a fiatalokat érintő intézkedések ismertetése is feladata lesz azoknak a leendő közösségvezetőknek, akik most Szombathelyen töltik a hétvégéjüket, hogy a hagyományos vezetőképzőn vértezzék fel magukat tudással.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács szokásos workshopján dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket. Beszédét személyes megjegyzéssel kezdte, kiderült, hogy a képzés helyszínéül szolgáló Agorában – egykor Művelődési és Sportházban – bő ötven évvel ezelőtt ugyanezen a helyen énekelt. Utalt rá, kétezer éve folyamatosan lakott városunk szívesen látja az ide érkező fiatalokat, de nemcsak múltja, hanem jövője is van Szombathelynek – célozva nagyvállalatok folyamatban lévő beruházásaira, és ezeknek a város anyagi helyzetére gyakorolt jövőbeli hatására. – Hosszú út áll előttetek, és sok a teendő – mondta a képzésre érkezett fiataloknak, hozzátéve: a kormány is próbál tenni ezért a generációért.  Jövőre lép életbe a 25 év alattiak adómentessége, és sokakat érintenek a családteremtéssel összefüggésben igénybe vehető kedvezmények, juttatások is.

Ekler Gergely stratégiáért és koordinációért felelős államtitkár azt hangsúlyozta ki, hogy céljuk: minél több fiatalnak segíteni megtalálni a saját útját, és támogatni őket abba, hogy közösségeket szervezzenek, működtessenek. – Mindannyian olyan fiatalok vagytok, akiknek szavuk van a saját közegükben, ezért nagy a felelősségetek is – jegyezte meg. Szólt az oltás fontosságáról is, valamint arról, hogy a járvány utáni „csatatéren” vajon milyen állapotok maradnak, és nagy kérdés, hogy hogyan lehet újra életre kelteni a pandémia alatt leállt, sőt széthullott civil közösségeket, kezdeményezéseket.

A szombathelyi önkormányzat nevében dr. László Győző alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Ő arról beszélt, hogy mennyivel jobb így tanácskozni, mint online formában, és mennyire fontosak az olyan szakmai töltetű személyes találkozások is, mint a mostani. – Soha olyan gyorsan nem fejlődött a technika, mint most, soha annyi lehetőség nem állt a fiatalok rendelkezésére, mint manapság – fogalmazott, hozzáfűzve: ez nagy felelősség. – Szükség van az ifjúságban meglévő innovatív szemléletre. A mi dolgunk az, hogy ezt segítsünk megtartani például támogatási programokkal, nektek pedig az, hogy éljetek a kínálkozó lehetőségekkel – mondta az alpolgármester.

A rendezvényt Hegedüs Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke nyitotta meg. Szerinte kevés a fiatal ma még a civil szektorban, ezért jó lenne, ha minél többeket be lehetne vonni a közösségépítő munkába, erre buzdította a találkozó résztvevőit.

A „jövő vezetői” számára később workshopok, előadások zajlottak, és zajlanak a hétvégén is a szombathelyi Agorában.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére