Szombathely újranyit: esküvői torták helyett szeletelt sütemény

sd • 2020. június 02., kedd •
Sorozatunk következő részéből kiderül, hogy milyen jól döntött annak a desszertboltnak a vezetője, aki a kijárási korlátozás idején átállt a házhozszállításra, műhelyének székhelyét pedig Szombathelyről Náraiba tette át.
Szombathely újranyit: esküvői torták helyett szeletelt sütemény

- Attól kezdve, hogy bejelentették: senki sehova, se ki, se be, egyből lemondtak minden nagyobb rendezvényt, és az esküvőket is sorra fújták le a házasulandók - kezdte tapasztalatainak összegzését Nyírő Panni, az Édes Panna Tortaműhely üzletvezetője. Elmondta: éppen a március lett volna az a hónap, amikor kezdődik az esküvői szezon, ami normális esetben október végéig tart. Az első 2-3 hét volt az, amikor az emberek nagyon befékeztek, visszavettek a lendületből, ekkor mondtak vissza több megrendelést, amit természetesen a desszertbolt megértett és elfogadott.

- Mindennek fényében el kellett gondolkoznunk azon, hogy akkor hogyan tovább. Aztán az említett 2-3 hét után ismét beindultak a rendelések, hiszen a családi rendezvények, ünnepek, szülinapok megmaradtak. Azt tapasztaltuk, hogy a legkisebb tortákra volt a legnagyobb kereslet - tájékoztatta lapunkat Nyírő Panni.    

Mindeközben áttértek a házhozszállításra, ami nagyon nagy figyelmet és körültekintést igényelt. Ez volt egyébként az ÁNTSZ javaslata is azért, hogy ne a műhelyben történjen az cukrász termékek átadása. Nyírő Panni szerint a vásárlóknak is tetszett ez a megoldás, és szépen lassan ismét egyre több megrendelést kaptak. Szeletelt süteményeket is felvettek a kínálati palettájukra, amelyeket korábban nem készítettek. Muszáj volt újítaniuk és taktikát váltaniuk. 

A műhely bejegyzett műhelyként van nyilvántartva, ami azt jelenti, hogy meg kell felelni az ÁNTSZ által támasztott szigorú követelményrendszernek, ennélfogva a járványidőszakban bevezetett plusz intézkedések nem jelentettek a desszertboltra nézve jelentős terheket. A rendszeres kézmosás, fertőtlenítés nem volt újkeletű, ezeket nap mint nap többször is elvégezik normál esetben is, a maszk viselése és a kesztyű volt az, amit szigorúan be kellett tartani csomagátadáskor.      

- Sokáig ez egy egyszemélyes cukrászüzem volt, az utóbbi időben azonban szükségem volt már segítségre a rendelések teljesítése érdekében, éppen ezért felvettem alkalmi munkakörbe egy leányzót, aki ugyan a járványidőszakban kevesebbszer tudott jönni és segíteni, de most már ő is kezd visszatérni, ami jól jelzi, hogy talán nem sokára visszarándulunk a rendes kerékvágásba. Korábban még nem, de a jövőben már tudunk élni azokkal a munkahelyteremtési pályázatokkal, amelyek nemsokára ismét elérhetőek lesznek.

Szerintem van néhány olyan dolog, amibe meg lehet kapaszkodni, de nyilván újra kell gondolni sok mindent, hogy mi legyen a B terv, amennyiben ez még egyszer előfordul.

Összességében elmondható, hogy vállalkozásunk nem igazán került veszélybe, a kezdeti visszaesés pozitív fordulatot vett, ma már szerencsére egyre több megrendelésnek próbálunk megfelelni. Más lett volna a helyzet akkor, ha még a korábbi belvárosi bérleményünkben működött volna a műhely, hiszen a bérleti díjat nem biztos, hogy ki tudtuk volna fizetni. 

Nyírő Panni, ha élesztőt használna, lett volna pár álmatlan éjszakája, de keltésztákkal nem igazán foglalkozik, leginkább tortákat és édes süteményeket készít. 

- A liszt rohamos fogyása rémített meg minket a veszélyhelyzet elején, éppen ezért ebből és olajból is nagyobb mennyiséget spájzoltunk be. Nemrég vettem észre azt, hogy a járvány lecsengésével 1-2 nagykernél nincs olyan bő választék, mint ami korábban jellemezte. 

Ezért néhány alapanyag tekintetében lehet, hogy váltanunk kell. Mindent lehet pótolni, de a lényeg hogy a minőség megmaradjon.

De az is lehet, hogy az áruházaknak csak utol kell magukat érniük, mert hasonlókat tapasztaltam például csomagolópapír rendelésekor is.

A desszertbolt nagy fegyvere az egyediség, azaz nem szokványos cukrásztermékeket állítanak elő.

- Ez magában hordozza az oktatás lehetőségét is, gondolok itt olyan workshopokra, amelyek keretében megtaníthatunk embereket egyes sütési fortélyokra, hiszen elmondani mindig egyszerűbb, mint megannyi alapanyagból létrehozni valami különlegeset. Ezeket ma már online térben is meg lehet tartani, emiatt is gondoltunk arra, hogy talán ebbe az irányba kellene mozdulnunk a házhozszállítás és szeletelt sütik készítése mellett, ha elérkezik ősszel a járvány második szakasza - tekintett előre az Édes Panna Tortaműhely üzletvezetője.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére