Szombathely 300: mától indul a konzultáció

vaol.hu • 2021. október 11., hétfő •
Szombathely 300 címmel konzultációt indít Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője. Több mint egy hónapon keresztül internetes felületen mondhatnak véleményt és tehetnek javaslatokat a város lakói. A tét az a több mint háromszáz milliárd forintnyi fejlesztési forrás, amely 2021 és 2027 között érkezik a vasi megyeszékhelyre.
Szombathely 300: mától indul a konzultáció

Mint ismert: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője közös sajtótájékoztatón jelentette be, a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklusban Vas megyébe 472 milliárd forint érkezik, és ebből mintegy 330 milliárd forint Szombathelyt illeti meg.

Gulyás Gergely akkor úgy fogalmazott: miközben zajlik az előválasztásnak nevezett „ellenzéki színjáték”, addig hivatalban lévő országgyűlési képviselőként Hende Csaba azon dolgozik, hogy Szombathely és térségének a következő hétéves fejlesztési programja a lehető leghatékonyabb legyen.

A Szombathely 300 stratégia megvalósulása érdekében a képviselő folyamatosan együtt dolgozik Magyarország Kormányával, a Vas megyei és a szombathelyi önkormányzattal. Október 11-étől november 21-éig pedig

a szombathely300.hu portál „konzultacio” elnevezésű füle alatt a megyeszékhely lakói is véleményt mondhatnak arról, hogy milyen célokra, milyen elsőbbségi szempontokkal költsék el ezt az összeget.

– Tény, hogy 2014 és 2020 között mintegy kétszázmil­liárd forint fejlesztési forrás érkezett Szombathelyre – mondta Hende Csaba. – Ebből az összegből a többi közt munkahelyteremtő beruházásokat támogattunk, megújultak a város bölcsődéi, óvodái, iskolái, több fejlesztés megvalósult a Markusovszky Kórházban, megépült az Egészségügyi Alapellátó Központ, az M86-os gyorsforgalmi út és a dozmati víztározó. Számos belterületi út újult meg, kerékpárutak épültek, megszépült a Csónakázótó környéke – emlékeztetett Hende Csaba, majd hozzátette: a hosszas előkészítő munkának és a jó kapcsolatrendszerének köszönhetően – Gulyás Gergellyel való kapcsolatát például senkinek nem kell bemutatni – ezt az összeget a 2021–2027 közötti ciklusra egyharmadával meg tudták növelni.

– Ez országosan is kivételes lehetőségeket biztosít a Szombathelynek, és most kell eldönteni, hogy ezt a soha nem látott mértékű támogatást mire költsük a térségben. Mindennek tehát semmi köze a választási kampányhoz, egyszerűen most van itt az ideje.

Egyébként ebben a fejlesztési ciklusban 2022, illetve 2026 tavaszán parlamenti, 2024 őszén pedig helyi önkormányzati választás lesz, ezek eredménye pedig ilyen távlatból megjósolhatatlan.

Itt most nem a saját pártpolitikai érdekeket, hanem a város hosszú távú fejlődését meghatározó munka folyik

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Hende Csaba kifejtette, mindeközben az ellenzék önmagával van elfoglalva. Hetek óta nem szól másról a kommunikációjuk, és valójában nem is foglalkoznak mással, minthogy ki kivel hogyan áll össze, ki kit hogyan győz majd le, és az a valaki hogyan győzi majd le Orbán Viktort. Hogy mindez mi végre van, hogy ennek mi a célja, és ebből az egyszerű szombathelyi választópolgárnak mi előnye származik, azt sűrű homály fedi.

– Teszik mindezt úgy, hogy kiderült: a városházán több tízmillió forintos luxusautó tűnt fel, igaz: a Fő téri, mintegy 17 négyzetméteres nyilvános illemhely felújítása is csaknem 20 millió forintba került. Szeretnék emlékeztetni arra is, a városvezetés által összerakott, értékesítésre szánt ingatlancsomagot még Czeglédy Csaba is ellenezte a közgyűlésben. Ez figyelmeztető jel kellene, hogy legyen, mert hozzáértők szerint ez a csomag jócskán többet ér.

A várost vagyonvesztés éri, ráadásul a kiírás megszövegezésének köszönhetően sikerült teljes egészében kiiktatniuk a versenyt

– húzta alá.

– A lényeg azonban az, hogy ebből a mintegy 300 milliárd forintból a várost érintően útfejlesztések, gazdaságfejlesztési programok, okosváros projektek, valamint közösségi közlekedési és turisztikai fejlesztési beruházások valósulnak majd meg, valamint a fekvőbeteg-ellátás fejlesztésére is sor kerül. Most azt kell eldöntenünk, hogy ez a több mint háromszáz milliárd forintnyi fejlesztési forrás miként oszoljék meg.

Nyilván hozzászól a kormány és a város is, de én szeretném, ha a szombathelyiek is elmondanák véleményüket

– hangsúlyozta Hende Csaba ország­gyűlési képviselő.

A konzultációban egyebek mellett rákérdeznek, hogy a Szombathelyre érkező fejlesztési forrásokból utakat, járdákat, kerékpárutakat és parkolókat újítsanak fel, szombathelyi turisztikai fejlesztéseket, sport- és re­kreációs övezeteket építsenek, újítsanak fel, szombathelyi munkahelyteremtési programot támogassanak, vagy ellenzéki politikusok rokonai, barátai, üzlettársai jussanak jól fizetett önkormányzati pozíciókhoz. Külön rubrikában lehetőség van arra is, hogy a válaszadó leírja, mely területeken érzi szükségét frissítésnek, új lendületnek.

A Szombathely 300 program célja éppen ez: fejlődés, siker jólét – Szombathelyen.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére