Szökőkútból emlékhely: a Szent István parkban állítunk emléket Trianonnak

há • 2020. június 04., csütörtök •
Gyűlik a pénz a nemzeti összetartozás emlékhelyére, és egy magánszemély jelentős felajánlásával most tovább gyarapodott az összeg. Az adományozó kilétét is felfedték egy csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen az alkotás elkészítésére kiírandó pályázat részleteiről is szó volt.
Szökőkútból emlékhely: a Szent István parkban állítunk emléket Trianonnak

Hét civil szervezet kezdeményezésére - cégek, magánszemélyek és a szombathelyi önkormányzat támogatásával - január óta gyűlik az adomány egy nemzeti összetartozást jelképező emlékhelyre. Az akció jelenlegi állását és az előkészületeket ismertette Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, aki elmondta, hogy a felhívásukra indult gyűjtéshez elsők között csatlakozott a Vas megyei közgyűlés elnöke, Majthényi László, de felajánlást tett Melega Miklós önkormányzati képviselő, aki egyhavi tiszteletdíjáról, 250 ezer forintról mondott le a nemes célért, további 300 ezer forint jött össze a Honderű bál tombolabevételéből, és hozzájárult a gyűjtéshez több egyesület is. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a közel egymillió forintos összeghez – amelyet egyelőre csak elméletben, de a szombathelyi önkormányzat is megfejelt 3 millióval – további egymillió forint érkezett most egy magánszemély jóvoltából. Vargyas Csaba egy kerítéseket gyártó vállalkozás vezetője, maga is egy – ahogy ő fogalmazott – „Trianon-menekült” család leszármazottja, és azt vallja, mindannyiunk kötelessége visszaadni valamit a szülővárosunknak, és ezzel az elkövetkező generációknak. - Dédapám 1920. június 15-én jelentkezett Szolnokon, hogy megtarthassa magyar állampolgárságát, és letelepedhessen az anyaországban. Romániában nem volt maradásuk, a rendszer számkivetettjei voltak, hiszen eredetileg csendőr volt, így az új világban ellenség lett. A család úgy érezte tehát, hogy minél gyorsabban igyekezniük kell áttelepülni az egyre zsugorodó Magyarországra – mesélte Vargyas Csaba. Megjegyezte:

a mostani centenárium és a felállítandó emlékhely arra kell, hogy emlékeztesse az embereket, az elképzelhetetlen is megtörténhet. Elmondta, az összefogás most történelmi kötelesség.

Az üzleti élet szereplőinek azt üzeni a tettével, hogy „nemcsak tömni kell a batyut, hanem osztani is kell tudni belőle”. – Ahogy Szent Márton kettévágta a köpenyét, úgy nekünk is adnunk kell abból, amink van, bármennyi is az – szögezte le.

A Rákóczi Szövetség nevében Kukor Ferenc beszélt Vas megye speciális helyzetéről, amit a trianoni békediktátum és az azt megelőző saint-germaini szerződés idézett elő. Mint mondta, az új határok nem vették figyelembe a közlekedési útvonalakat, a fejlődés gyorsan visszaesett, és mind gazdaságilag, mind pedig kulturálisan nagy veszteség érte a megyét. Mindezek ellenére kiemelte: 14 millió honfitársunk él a világban, és az összetartozás érzése most erősebb, mint valaha.

Ezt lesz hivatott tovább erősíteni és megtartani az az emlékhely, amely egy korábbi döntés értelmében a Szent István parkban, az egykori szökőkút helyén lesz, és az ötletpályázatot most írják rá ki. Ennek részleteit Melega Miklós ismertette: nem kötik meg az alkotás műfaját, amely köztéri plasztika, de akár építmény is lehet. Az anyagát sem szabják meg, de minőséginek, tartósnak kell lennie. Elvárás viszont az interaktivitás, és az is, hogy a mű illeszkedjen a környezethez.  Az emlékbizottság azt kéri, legyen helye egy feliratnak, és az alkotás a megjelenésével töltsön be közösségteremtő szerepet. Melega Miklós kihangsúlyozta, hogy reménykeltő művet szeretnének, nem pedig egyfajta temetői emlékhelyet, és úgy tervezik, hogy egy tudástár is kapcsolódik majd hozzá – QR kódokkal, online felülettel, ahonnan sok mindent megtudhat majd az arra járó egy okostelefon segítségével. Hozzáfűzte: nem bánnák, ha a szökőkút eredeti funkciójából is visszaköszönne valami, azaz a víz valamiképpen része lenne az alkotásnak. Kiderült, hogy a tervek szerint nyár végéig lezajlik a pályázat, és még szeptemberben dönt a kivitelezőről a független szakmai zsűri. Ugyanakkor pályadíjakat is kitűznek 500, 300 és 200 ezer forint értékben az első három helyezettnek.

Bemutatták a sajtótájékoztatón azt a kisfilmet is, amelyen 56 szombathelyi polgár szavalja soronként a Szózatot, mindannyian olyan utcanévtábla előtt, amelyen egy-egy elszakított magyar lakta település neve olvasható.

A gyűjtés folytatódik, így a szervezők - a Polgárok a Városért Egyesület, a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Rákóczi Szövetség szombathelyi szervezete, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Szülőföld Egyesület és a Vas Megyéért Egyesület – várják a további felajánlásokat a méltó emlékhely kialakításához.

közösség

további frisss

lap tetejére