Szociális ellátás: új lakók a Középhegyi úton

há • 2021. augusztus 02., hétfő •
Átveszik az evangélikusok a hajléktalanotthon és a gondozóház lakóit - erről állapodott meg ma rendkívüli közgyűlésen a szombathelyi önkormányzat és az egyház. Ezért a Középhegyi úti diakóniai központjukban új örökös férőhelyeket alakítanak ki számukra. Az intézkedés nem érinti a Zanati úti hajléktalanbázist, tehát nem az ott megforduló ellátottakat helyezik most el a nyugati városrészen.
Szociális ellátás: új lakók a Középhegyi úton

Sem a Kolozsvár utcai hajléktalanszálló, sem pedig a Pozsony utcai gondozóház nem felel meg maradéktalanul az előírásoknak, márpedig a saját otthonukban nem ápolható idősek ellátása kötelező önkormányzati feladat, és szigorú szabályok vonatkoznak rájuk. Előbbiben 26, utóbbiban 17 személyt gondoznak jelenleg, számukra szeptemberi és jövő januári határidővel ágyakat biztosítanak a Johanneumban.

A város cserébe - vagyis pontosabban az összesen 44 állandó férőhely kialakításához szükséges fejlesztésekre - 550 millió forintot fizet az evangélikus egyháznak

- derül ki az előterjesztésből.

A megállapodásra nagy többséggel rábólintott a szombathelyi közgyűlés, miközben a Középhegyi út környékén lakók aggodalmuknak adtak hangot. Kiderült azonban: a Johanneum olyan idősek gondozását veszi most át, akik jellemzően nem hagyják el az otthont, hiszen egészségi állapotuk miatt folyamatos ápolásra szorulnak.

Így attól sem kell tartani, hogy az intézmény és a belváros között hajléktalanok közlekednek majd nagyobb számban

- tudtuk meg.

Ezzel együtt az önkormányzat eladja a Kolozsvár utcai ingatlant - a vevő a Falco gyár lehet -, amelynek bevételéből biztosítja az egyháznak ígért támogatást.

Nyitókép: Kolozsvár utcai otthon, fotó: Bonyhádi Zoltán, szombathely.hu/archív

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére