Szobrot kap ma Mancs, a világhíres mentőkutya Törökországban

• 2023. március 30., csütörtök •
Órákon belül felavatják Törökországban a világhírű Mancs élethű szobrát, a mentőkutya még 1999-ben, az akkori óriási földrengés után mentette meg Izmirben az akkor hároméves Hatira életét. A szobor Mancs miskolci szobrának változata és ugyancsak Szanyi Borbála készítette. Az ünnepélyes avatáson Novák Katalin köztársasági elnök mond beszédet.
Szobrot kap ma Mancs, a világhíres mentőkutya Törökországban

A törökök nem felejtik el, hogy idén a februári földrengéstragédia után Magyarország azonnal segítséget nyújtott a túlélők felkutatására. A kutatásban a miskolci Spider Mentőszolgálat is részt vett mentőkutyáikkal, Lehoczki László vezetésével. A törökök az 1999-es, hasonlóan tragédiák sorát okozó óriási földrengés túlélőinek felkutatásához nyújtott segítséget sem felejtik el. A Spider és Lehoczki László akkor is ott voltak, Lehoczki Mancs nevű mentőkutyájával - írja a Magyar Nemzet.

Mancs pedig egy pillanat alatt világhírű lett, amikor három és fél nappal a katasztrófa után megtalálta Hatirát. A török kislányt szinte sértetlenül fel is tudták hozni 82 órával a rengés után, azóta is tartják a kapcsolatot.

Mancs ekkor vált világhíressé, ma pedig szobort kap Törökországban, amit Novák Katalin köztársasági elnök avat fel néhány órán belül.

A köztársasági elnök tegnap érkezett hivatalos látogatásra Törökországba, vele tartott Lehoczki László, Binda Nikolett és Hope mentőkutya.

„Törökország úgy gondolta, szobrot állít Mancsnak. Ezzel is tisztelegve munkássága előtt. Óriási megtiszteltetés ez, és azt gondolom, ez egy hatalmas nemzetközi elismerés is”, írja Lehoczki László hivatalos Facebook-oldalán Lehoczki Beatrix, aki László felesége, és egyébként a Spider vezetője segítőjének, Binda Nikolettnek (Niki) az édesanyja is. Mint írja, a miskolci szobor mását avatják fel. Mindkét alkotás Szanyi Borbála szobrászművész (aki pár napja már kint van Törökországban) munkája.
„Azt hiszem, ettől nagyobb elismerés nem is kell, és ez is bizonyítja, Mancs és Laci nem akármilyen páros voltak”, írja Facebook-oldalán Lehoczki László felesége.

Idén februárban Törökországból személyesen keresték fel Lehoczki Lászlót, a híres, egykori mentőkutya gazdáját, hogy segítsen a földrengés túlélőit felkutatni. Lehoczki és csapata, a Spider Mentőcsoport eleget is tett a kérésnek.

Elnöki találkozó

Szerdán Novák Katalin köztársasági elnök Lehoczki László és Hope társaságában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

 

Borítókép: Hatira és Mancs (Fotó: MTI)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére