Színes kulturális programokkal vár a szombathelyi nyár

sd • 2020. július 08., szerda •
Mozisziget a Csónakázótón, teraszkoncertek, utcaművészeti nap - mindez a Nyitott Városháza programsorozat keretében valósul meg a vasi megyeszékhelyen a következő hetekben.
Színes kulturális programokkal vár a szombathelyi nyár

Az első ingyenes nyári rendezvénynek a Csónakázótó szigete ad otthont, ami moziszigetté alakul át július 18-án. A menetrend a következőképpen alakul:
16:00 Nyitás, ülőhelyek elfoglalása
17:00 A kis kedvencek titkos élete (83 perc)
18:40 A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóinak rövidfilmjei
19:15 Csinibaba
 
A Mozisziget a Csónakázótó mindkét hídján át megközelíthető, a részvétel előzetes regisztrációt nem igényel, de azt érdemes fejben tartani, hogy mindösszesen 500 fő vehet részt az eseményen.

Július 24-én koncerttérré alakul át a Városháza terasza, ugyanis 19 óra 30 perctől a Capella Savaria ad koncertet. A Capella Savaria a legrégebbi barokk kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Az alapító művészeti vezető, Németh Pál után 1999-től Kalló Zsolt, a zenekar koncertmestere irányítja az együttest. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatóak.

A teraszkoncertek július 31-én és augusztus 7-én folytatódnak szintén 19:30-as kezdéssel. Előbb az Isis Big Band lép színpadra, amely 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zenészekből. A muzsikálás hátteréül szolgáló civil szervezet elnöke és a zenekar vezetője a kezdetektől fogva Pintér Róbert. A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált. A hazai fellépéseken kívül pedig már Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban is jártak.

Augusztus 7-én pedig a Falusi Mariann-Sárik Péter duó ad koncertet, akik 2009 óta zenélnek együtt. Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani. Duó koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel.

A teraszkoncertek ingyenesek. Mivel azonban a férőhelyek száma 100 főben limitált, ezért a koncertek megtekintése előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet e-mailben a teraszkoncert@szombathely.hu címen, illetve telefonon (munkanapokon 10 és 12 óra között) a 06/94/520218-as számon.

Mindezek mellett "Kerülj képbe!" címmel utcaművészeti napot is tartanak majd a városban augusztus 15-én 14 órától. Ennek keretében szombathelyi zenészek és művészek a Fő tér és környékének különböző helyszínein, a vendéglátóhelyek közelében adnak kis- és nagykoncerteket, előadásokat és bemutatókat. A programról bővebb tájékoztatást későbbre ígértek a szervezők. 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére