Színes kanapé mint művészeti alkotás? - Rendhagyó adományozással támogatta az ADA a szombathelyi kórházat

• 2023. január 26., csütörtök •
Az ADA Möbelwerke és a YoungArt Galéria három hazai művészének közös projektjeként 2022 decemberében megvalósult élő kanapéfestés performansz során létrejött művészeti alkotást jótékony célra adományozta a bútorgyár. A körmendi gyárban készült, művészeti értékkel felruházott bútordarab a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermekosztályát színesíti.
Színes kanapé mint művészeti alkotás? - Rendhagyó adományozással támogatta az ADA a szombathelyi kórházat

Az ADA által kezdeményezett jótékony adományozás apropóját a YoungArt galéria ideiglenes kiállítása adta, amely egészen karácsonyig volt látogatható a MOM Park falain belül. A kollaboráció fő koncepciója, hogy a művészetet közelebb hozzák az emberekhez azáltal, hogy kellemes és otthonos közegben találkozhattak az alkotásokkal.

 A rendhagyó eseményen létrejött alkotást, egy izgalmas színekben pompázó kanapét, a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermekosztályának ajánlotta fel a bútorgyár és a művészek, támogatva a kórházban történő felújításokat, fejlesztéseket és a gyógyító munkát. 

“Alapvetően két féle ember létezik, van, aki kapni és van, aki adni szeret jobban. Én az adó típushoz tartozom, mindig jó érzéssel tölt el, ha örömet okozhatok, ha egy gondolatot válthatok ki, ha egy pozitív érzést kelthetek valakiben életre. Úgy gondolom, hogy értéket képviselünk azzal, amit létrehozunk, és ezt az értéket próbáljuk továbbadni úgy, hogy az példaértékű lehessen” -  nyilatkozta Pintér András Ferenc – PAF, a projektben részt vevő művészek egyike. A jótékony cél támogatásával kapcsolatban Juhász Szilárd is hasonlóan vélekedett: „Mindig az hajt, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból és az adott helyzetből. De ha bármilyen formában hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy valaki életét picit is jobbá tegyük, az mindenképpen extra elégedettséggel tölt el, és utólag át is értékeli az ecsetvonások súlyát.” Révész Ákos szerint „az elkészült műtárgy egy rendhagyó festmény, amely kanapéként is használható. Lehetőség adódik bárkinek belefeküdni akár a művészet közepébe, legalábbis a mi felfogásunk szerint.”

Az immáron több színben pompázó bútor nemrégiben Szombathelyre került és foglalta el új helyét a kórház gyermekosztályának részlegén. Az ünnepélyes átadásról és a művészeti alkotásról az alábbiakban nyilatkozott dr. Csákváry Violetta, a gyermekosztály vezető orvosa:

„Kíváncsian vártuk az ADA kanapé érkezését Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályunkon, hiszen művészeti bútordarab adományozására még nem volt példa. Az első telefonhívás kapcsán meglepődtem a felajánláson, pláne amikor a művészeti kanapé méreteit is megtudtuk. Rögtön tervezgettük, hol lenne a legjobb helye a kanapénak.

Az adomány megérkezését követően azonnal birtokba vették a gyermekek a kanapét.

A dekoratív bútordarab a C részlegünkön, a társalgóban került elhelyezésre, ami oktatói teremként is működik, így nagyszerűen tudjuk használni a kanapét, amely élénk színfoltja a helyiségnek. Azóta nincs olyan nap, hogy épp ne legyen éppen foglalt, mindig ül rajta valaki.” 

„Karácsony alkalmából szerettünk volna egy olyan élményt adni a közösségnek, amely mindamellett, hogy páratlan művészeti értékű, egy nemes célt is képvisel. Úgy gondoltuk, hogy az élő festés nyújtotta varázs és izgalom remek alkalom arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az adakozás fontosságára” – emelte ki Déri Tamás, az ADA nemzetközi értékesítési vezetője.

„Mivel a kanapé a körmendi gyárban készült, így mindenképp egy környékbeli desztinációt és kórházat kerestünk, ahol szükség lehet egy ilyen jellegű adományra. Mivel elsőkörben Vas megyére fókuszáltunk, így úgy gondoltuk, hogy a szombathelyi korház gyerekrészlegének lenne észszerű felajánlani a kanapét. Szülőként szívszorító végignézni, ahogy szülők és a gyerekek nap mint nap küzdenek a gyógyulásért. Mindenképp nagyon jó érzés volt az, hogy az ADA valamilyen módon mosolyt csalhatott az arcukra, és jó cél vezérelte a projektet.” – tette hozzá.
 

közösség

további frisss

lap tetejére