Szervátültetettek: A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett az oxfordi EB-n

• 2022. szeptember 04., vasárnap •
Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink - tájékoztatott a magyar szövetség.
Szervátültetettek: A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett az oxfordi EB-n

„Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél” – adott gyorsértékelést Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. „Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza. A szervezők profik voltak a megelőzésben is” – tette hozzá.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon

nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt.

Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

„A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat részt vehetett az Európa-bajnokságon. Köszönet jár a lelkes szurkolótábornak is, hogy pluszenergiát adtak versenyzőinknek” – emelte ki Berente Judit.

A sikeres magyar versenyzők között egy Mosonmagyaróváron élő sportoló is szerepelt: Nagy Réka 18 éves, a szervátültetett atlétacsapat legfiatalabb tagja.

Betegségét gyermekkorában diagnosztizálták, majd 2015-re elkerülhetetlenné vált a veseátültetés.

A betegsége évei alatt is futott, majd a sikeres szervátültetés után csatlakozott a Trappancs Egyesület sportolóihoz és kezdett el versenyszerűen atletizálni: a Mosonmagyaróvári Atlétika Club edzéseire jár, a Trappancs Egyesület színeiben versenyez, a futó- és dobószámok rajongója és űzője. Rutinos versenyző, mind a Szervátültetettek Világjátékán, mind az Európa-bajnokságon szerzett már minden típusú érmet.

Ezen az Európa-bajnokságon versenyzett először a felnőtt mezőnyben:

400 méteres síkfutásban és gerelyhajításban ezüstérmet, majd 800 méteres síkfutásban – új egyéni csúccsal – bronzérmet szerzett. Az 5 km-es utcai futásban – a csapat legfiatalabb atlétájaként - bronzérmes lett. Az általa legjobban várt versenyszám a súlylökés volt, melyen sikerült a korosztályos Európa-bajnoki címet megszereznie.

Réka így az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát teljes éremkollekcióval zárta: 2 bronz-, 1 ezüst- és 1 aranyéremmel térhetett haza a versenyről.
Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

közösség

további frisss

lap tetejére