"Szép" hétvégét a tévés szakmának!

frisss.hu • 2021. február 26., péntek •
Információink szerint 9 embert küldtek el a Szombathelyi Médiaközpont televíziósai közül, egy karbantartót, egy reklámszervezőt és 7 műsorkészítőt. Külsős szerződést is bontottak. Többen is vannak, akik 20-25 éves tévés múltat kénytelenek maguk mögött hagyni, holott az elmúlt évtizedekben végzett munkájukkal kollégáik és a közvélemény részéről is megbecsülésben volt részük.
Szép hétvégét a tévés szakmának!

Csütörtökön délután mintegy másfél óra alatt megszületett az „ítélet”, amelyet a Médiaközpont február 1-jén kinevezett új ügyvezetője, Horváth Zoltán közölt az érintettekkel. Úgy tudjuk, a tévé valamennyi dolgozóját egyenként hívták be, és jogász jelenlétében tudatták velük a döntést:

volt, akinek azonnali hatállyal felmondtak, másoknak felajánlották a közös megegyezéssel való távozást,

a maradók közül pedig többek fizetését minimálbérre csökkentették úgy, hogy ennek is csak a töredékét kapják, mert a bérükkel együtt a munkaidőt is visszavették. A munkatársakat váratlanul érte a drasztikus lépés, bár voltak baljós előjelek.

A költségvetés idei tervezetéből ugyanis kiderült, hogy a tévé és a Savaria Fórum szerkesztőségéből álló Szombathelyi Médiaközpont működésére 76 millió forinttal kevesebbet szán a város, mint tavaly. Azóta az is egyre valószínűbb, hogy az elvonás teljes egészében a televíziót érinti, az önkormányzati hetilap és több munkatársa nem kényszerül spórolásra. Így viszont az elvont összeg több mint 60 százalékot tesz ki, ami a jelenlegi körülmények között semmiképpen sem volna kigazdálkodható. Feltételezzük, hogy a városvezetés akkor sem adna több pénzt a Médiaközpontnak, ha kormányzati plusz forráshoz jutna.

Valószínű, hogy nem pusztán a pénzszűke áll a döntés hátterében. 

Miután a műsorkészítőknek csak a fele maradt meg, nem lesz könnyű teljesíteni a műsorszolgáltatási szerződésben foglaltakat, például a napi 2 órányi saját műsor elkészítését, így nagyon rövid időn belül veszélybe kerülhet a városi televízió léte.

Élünk a gyanúperrel, hogy nem véletlen a 9 fős elbocsátás (ez még nem számít csoportos létszámleépítésnek), és az időzítés sem, hiszen

a veszélyhelyzet miatt most nem kerül közgyűlés elé a téma,

a polgármester egyszemélyben hozhat döntéseket.

Vagyis a kérdés mindezek fényében úgy vetődik fel: akar-e földi sugárzású televíziót a város, vagy 31 év után - az országban példátlan módon - lemond a frekvenciáról, amely nem újraosztható, azaz végleg elvész Szombathely számára.

Megkerestük a nemrég kinevezett Horváth Zoltán igazgatót is. Kérdéseinkre ígért válaszait később közöljük. Addig is, "szép" hétvégét a tévés szakmának!

illusztráció: sztv.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére