Szenzációsan küzdött, újabb csodálatos eredményt ért el a magyar válogatott

origo.hu • 2022. június 12., vasárnap •
Újabb fantasztikus bravúrt ért el a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombat este 1-1-es döntetlent játszott a négyszeres világbajnok német csapattal a Nemzetek Ligája A osztályának 3. fordulójában. Marco Rossi együttese álomszerűen kezdte a meccset, Nagy Zsolt révén már korán vezetéshez jutott, de összességében is végig teljesen egyenrangú ellenfele volt a németeknek, akiknek a telt házas Puskás Arénában csak az egyenlítés jött össze. A magyar válogatott így három forduló után még mindig megelőzi Németországot és Angliát.
Szenzációsan küzdött, újabb csodálatos eredményt ért el a magyar válogatott

CSODÁSAN FOCIZÓ MAGYAR VÁLOGATOTT, FANTASZTIKUS SZURKOLÓK 

A magyar csapat az angolok elleni budapesti győzelem és az Európa-bajnok olaszok ellen nyújtott teljesítménye után csoportmásodikként és felszabadultan várhatta a mérkőzés előtt még nyeretlen német válogatottat a Puskás Arénában. Míg legutóbb az angolok ellen a stadionbezárás miatt csak 14 éven aluli gyerekek lehettek ott a lelátókon, addig szombaton már visszatérhettek az idősebb szurkolók is. Mondani sem kell,

az érdeklődés óriási volt, a közel 60 ezer ember pedig már a kezdő sípszó előtt olyan hangulatot teremtett, mint amilyet a tavaly nyári Európa-bajnokság ideje alatt érezhettünk a Puskásban.

Ahogyan azt előzetesen az MLSZ és a játékosok is kérték, a szurkolók végig rendkívül sportszerűen biztatták a magyar csapatot. A telt házas arénában ráadásul egy óriási élőképpel is meglepték az együttest. A "Nemzeti 11" feliratot rajzolták ki a drapérián, alatta pedig a "Ma is érted lengnek a zászlók!" feliratot lehetett kiolvasni.

A németek szakvezetője, Hansi Flick a meccs előtt óvatosságra intett mindenkit és felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar csapat ellen nehéz lesz a győzelem. Nos, ez valóban nem csupán udvariaskodás volt a részéről, mivel a magyar válogatott remekül futballozva megnehezítette a németek dolgát, sőt helyenként jobban is játszott.

A telt ház és a felfokozott hangulat megadta az alaphangot, a magyar válogatott pedig álomszerűen kezdte a találkozót, ugyanis az ötödik percben megszerezte a vezetést Nagy Zsolt révén. Tetszetős támadást vezetett a válogatott, Fiola Attila középre ívelt, Sallai Roland fejesét még védte Neuer, de a kipattanót a Puskás Akadémia játékosa pedig könyörtelenül lőtte a léc alá.

Természetesen nagyon büszke vagyok, hogy idáig eljutottam. Leírhatatlan, hogy mit éreztem a gól után, szerintem kirobbant belőlem minden. Lepörgött előttem az egész életem, nagyon boldog voltam.

Remélem minden tizedik meccsen sikerül majd gólt rúgnom" - mondta a válogatottban első gólját szerző Nagy Zsolt, akinek kisebb sérülés miatt nem is volt biztos a játéka a meccs előtt.

A Puskás Aréna szinte felrobbant a gól pillanatában, ám gyorsan jött a válasz a túloldalon és szinte a semmiből egyenlítettek a németek. Jonas Hofmann csapta be a kapujából kifutó Gulácsi Pétert és higgadtan lőtt a kapuba.

"Hofmann kilépett a leshatárról, nyomás alá akartam helyezni, persze utólag mindig okosabb az ember. Lehet, ha bent maradok a kapuban, akkor több esélyem lett volna" – emlékezett vissza a szituációra a magyar válogatott elsőszámú kapusa, Gulácsi Péter.

A gyors gólváltás után sem esett össze a magyar csapat. A németek ugyan mezőnyfölényben játszottak, de a szervezetten védekező magyar csapat ellen nem igazán találták az ellenszert, az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. Marco Rossi tanítványai viszont amikor csak lehetőségük nyílt rá veszélyes támadásokat vezettek, sőt a szünetre akár hazai előnnyel is vonulhattak volna a csapatok, de Fiola ziccerét a 112-szeres német válogatott Manuel Neuer bravúrosan védte.

Az első félidőben többet próbálkozott kapura lövéssel a magyar válogatott, de ami ennél is szemet gyönyörködtetőbb volt, az az, hogy ismét az angolok ellen látott gyors, kreatív támadójátékot tudta produkálni a csapat.

A fordulás után valamelyest visszaállt a magyar együttes, de a szurkolóknak nem emelkedett meg a pulzusa túlzottan egyetlen német akciónál sem. Húsz perccel a vége előtt aztán a megélénkült német együttes eldönthette volna a meccset, ám Hofmann ziccerben inkább önzetlenül gólt akart rúgatni Timo Wernerrel, a visszaérő Orbán pedig óriásit mentett a BL-győztes csatár elől.

Ismét örömteli volt, hogy a második félidőben pályára lépők - Ádám Martin, Gazdag Dániel és Nego - is fel tudta venni a játék ritmusát, nem lett velük lassabb, és főleg nem lett kevésbé szervezett a játékunk.

Sőt, Ádám kétszer is helyzetbe tudott kerülni, és Gazdag életerős lövésénél is védenie kellett a németek világklasszis kapusának.

"Nyilván, ez teljesen más szint, mint amit eddig tapasztaltam klubszinten, de próbálom felvenni a ritmust. Tény, hogy az a taktika, ami a válogatottnál van, az éppen az ellenkezője annak, amit én Pakson játszok, úgyhogy persze, nehéz volt megszokni" – mondta a Paks csatára.

"Hiányzott már a válogatott, nagyon jó érzés volt újra pályára lépni, főleg itt, hazai pályán a szurkolóink előtt. A németek nagyon szerették volna megnyerni ezt a mérkőzést azután, hogy két döntetlennel kezdtek, de jól harcoltunk, és megérdemeltük ezt az egy pontot.

Az elején nem sokan vártak tőlünk ilyen szereplést és ennyi pontot, de ahogyan a tavalyi Eb-n, úgy most is megmutattuk, hogy bármelyik csapatnak meg tudjuk nehezíteni a dolgát.

Bizakodva várjuk az Anglia elleni mérkőzést, magabiztosak vagyunk és szeretnénk pontot szerezni, ahogyan legutóbb is tettük ellenük a világbajnoki selejtezőben" - mondta Gazdag Dániel, aki pozitív koronavírustesztje miatt nem lehetett ott az angolok és az olaszok ellen.

 

AZ ELŐRELÉPÉS MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN

A magyar válogatott szinte végig teljesen egyenrangú partnere volt az amúgy esélyesebb németeknek, sőt a meccs egyes részeiben még veszélyesebben is játszott, így abszolút rászolgált az egy pontra. A Nemzetek Ligájában egyébként kifejezetten jól megy Rossi csapatának, hiszen a sorozatban lejátszott legutóbbi 12 mérkőzéséből csupán kétszer kapott ki, hazai pályán pedig mindössze egyszer, még 2020 szeptemberében Oroszországtól 3-2-re. Nem csoda, hogy a szövetségi kapitány úgy érzi, most már tisztelnie kell az ellenfeleknek a magyar csapatot.

Három meccsen megmutattuk, hogy tudunk harcolni, szívvel-lélekkel játszani, és ez a csapat soha nem adja fel"

– fogalmazott a magyar kapitány.

"A meccs nagy részében sikerült most is kontrollálnunk a játékot. Főleg az első félidőben hátulról sikerült többször is úgy kihoznunk a labdát, ahogyan azt terveztük. A fordulás után mikor kicsit nyomás alatt játszottunk, akkor is sikerült lezárnunk a területeket, szóval egy helyzetet kivéve nem nagyon volt nagy ziccerük" – mondta Gulácsi, akinek a mérkőzés után Manuel Neuer és Thomas Müller is személyesen gratulált.

Nehéz lenne bárkit is külön kiemeli a magyar csapatból, mivel mindenki odatette magát és erőn felül teljesített, így mindenki dicséretet érdemel. De ha valakit mégis névszerint kellene említenünk, akkor az a magyar csapat gólszerzője, Nagy Zsolt lenne.

Már csak azért is, mert három éve, a Wales elleni nagyon fontos Eb-selejtező-meccs után sokan leírták őt, mivel 39 eladott labdával a magyar válogatott leggyengébb tagja volt. Viszont az azóta nyújtott teljesítménye címeres mezben ég és föld, és ezt a németek ellen is bizonyította.

"Megmondom őszintén akkor kicsit megtörtem, sok negatív visszajelzést kaptam. Felfogtam, hogy nem sikerült, mindenkinek vannak rossz napjai, egy meccsből nem szabad kiindulni" – mondta Nagy, aki elárulta, hogy egy dolgot sajnál, mégpedig azt, hogy a kislánya nem lehetett ott a Puskás Arénában.

"Nagyon sajnálom, hogy a kislányom nem tudott eljönni, nagy élmény lett volna neki."

Ugyancsak külön említést érdemelnek a szurkolók, akik ezúttal is kitettek magukért és végig biztatták a válogatottat.

"Nem igazán lehet elmondani, mennyire jó érzés ilyen közönség előtt játszani.

Kirázott a hideg, amikor kimentem a pályára. Most játszottam életemben először ennyi ember előtt. Persze, a Magyar Kupa-döntőn, meg a szerbek ellen is sokan voltak, de ennyien nem. Szóval felemelő élmény volt, remélem sok ilyenben lesz még részem"

– fogalmazott Ádám Martin, aki bízik benne, hogy Anglia ellen ismét sikerül majd a pontszerzés.

"Nagyon jó volt, hogy újra itthon játszottunk telt ház előtt. Ezek mindig olyan mérkőzések, amik óriási élményt jelentenek nekünk.

Köszönjük most is a szurkolást, egyébként a németek is megjegyezték, hogy egészen szenzációs hangulatot teremtettek a magyar szurkolók"

– árulta el Gulácsi Péter.

Marco Rossi az olaszok elleni szűk vereség után azt mondta, tudnunk kell, hol a helyünk. Nos, féltávnál az Európa-bajnok olaszoktól egy pontra lemaradva jelenleg a második helyen áll a csapat, megelőzve a még nyeretlen németeket és az angolokat. Persze, messze még a sorozat vége, de az elmúlt három meccs alapján szemmel látható, hogy a magyar csapat a játék több fázisában is előre tudott lépni. Világklasszis csapatok ellen is képes feljebb védekezni, labdát tartani és szép támadásokat vezetni, ráadásul mindez eredménnyel is párosul, így joggal lehet büszke erre a csapatra az egész ország.

"A csapat kvalitásai miatt szerintem mindenki látott benne reményt" – kezdte Sallai Roland arra a kérdésre, hogy gondolták volna-e, hogy a válogatott három mérkőzést követően négy ponttal áll majd a csoportban. "Természetesen tudtuk, hogy a papírforma nem mellettünk szól, viszont az utóbbi mérkőzéseken olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, amivel megmutattuk a nagycsapatoknak, hogy számolni kell velünk. A legfontosabb most a regeneráció, aztán készülünk az angolok ellen" – mondta Sallai Roland.

ANGLIA ELLEN JÖHET AZ ÚJABB BRAVÚR

"Jó pozícióban vagyunk, a négy pont elég jól néz ki. Nem is lehet más a célunk, minthogy úgy menjünk ki Angliába, hogy nyerni akarunk. Nyilván, az angolok vissza akarnak majd vágni az itteni vereségért, szóval biztos, hogy nehéz mérkőzés lesz, de felkészülünk és megpróbáljuk kihozni abból a meccsből is a legtöbbet" – Ádám Martin.

Senki sem gondolta volna, hogy a halálcsoportban négy pontot, vagy akár csak egyet is szerzünk majd. Nincs verhetetlen csapat, nyerni megyünk Angliába is"

– jelentette ki a magyar csapat gólszerzője, Nagy Zsolt.

A meccs után a német Kicker is a magyar válogatottat dicsérte, és arról írt, hogy a németek csupán szerencsével szereztek pontot a Puskás Arénában.

„Bár Jonas Hofmann korán egyenlített a magyarok gólja után, de hátul nem volt elég masszív a Flick-csapat és nem tett eleget a győzelemért. Németország a harmadik Nemzetek Ligája-mérkőzésen sem tudott nyerni.

Magyarország nagyot harcolt, a Nationalelf pedig csak szerencsével szerzett egy pontot"

– olvasható a tekintélyes lap beszámolójában.

"Magyarország ellen sem sikerült a győzelem – még jó, hogy csak télen lesz a világbajnokság" - áll a Bild címlapján.

Hansi Flick tavaly nyári kinevezése óta még nem szenvedett vereséget a német csapat, - igaz a legutóbbi négy találkozóján 1-1-es döntetlen született - ettől függetlenül a német szövetségi kapitány cseppet sem volt elégedett a meccs után.

"A pénteki sajtótájékoztatónkon azt jósoltam, hogy ez lesz a legnehezebb meccsünk. Rendkívül szervezett és jól védekező csapat ellen játszottunk. Nem sikerült megvalósítanunk a tervünket, sok hibát vétettünk, ezáltal megkönnyítettük az ellenfelünk dolgát. Hét lövésünk volt összesen, ez nagyon kevés. Az Anglia elleni meccshez képest volt egy plusz napunk a regenerálódásra.

Többet vártam ennél, az eredmény és a mutatott játék szempontjából is csalódott vagyok. Hiányzott belőlünk a győztes mentalitás, önbizalom nélkül játszottunk.

A játékunkból pedig hiányzott az intenzitás, de egy ilyen hosszú szezon után sajnos ez benne van a pakliban" – értékelt a német szövetségi kapitány, aki a Puskás Arénát és a szurkolók által teremtett hangulatot is dicsérte.

Bár előzetesen sokan legyintettek, hogy pont nélkül és sok-sok kapott góllal zárjuk a Nemzetek Ligája idei kiírását, de a magyar válogatott - ahogy a tavaly nyári Eb halálcsoportjában - ezúttal is remekelt és megnehezítette a négyszeres világbajnok dolgát. Féltávnál, vagyis három forduló után pedig második a csoportban az olaszok mögött, miközben az angolok és a németek még nem nyertek meccset. Mi ez, ha nem szenzáció?!

Nemzetek Ligája, A divízió: 3. csoport:
MAGYARORSZÁG-Németország 1-1 (1-1)
Puskás Aréna, 55 926 néző, v.: José María Sánchez (spanyol)
gólszerzők: Nagy Zs. (6.), illetve Hofmann (9.)
Németország-Anglia 1-1 (0-0)
Az állás: 1. Olaszország 5 pont, 2. MAGYARORSZÁG 4, 3. Németország 3, 4. Anglia 2

A magyar válogatott legközelebb június 14-én, kedden lép pályára az Eb-ezüstérmes angolok ellen Wolverhamptonban. Idén 60 év után sikerült legyőzni az angolokat a Puskás Arénában, tavaly ősszel pedig idegenben is összejött a bravúr pontszerzés a vb-selejtezőben. Nyílván annak a találkozónak is az angol csapat lesz az esélyese, de a magyar válogatott az utóbbi időben nem egyszer adott okot arra, hogy merjünk nagyot álmodni, mert képes legyőzni a legjobbakat is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére