Szent Márton emléke, ha civil energiákkal találkozik

há • 2021. június 21., hétfő •
Előadásokkal emlékeztek Szent Mártonra Szombathelyen. A Megyeházán megtartott rendezvényen megalakult a Szent Márton Lovagrend, és egy könyvet is bemutattak a témában.
Szent Márton emléke, ha civil energiákkal találkozik

Az értékek őrzésére, a kultuszok fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Felajánlotta együttműködését is a most megalakult Szent Márton Lovagrendnek.

Személyes hangú köszöntőt mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Mint mondta, már 1967-ben megismerkedett Szent Márton tanításaival, akkor, amikor még nehéz idők jártak arra, aki a templomot látogatta. Felidézte:

a kormány jelentős forrással támogatta a Szent Márton-emlékév megrendezését.

Beszélt arról is, hogy világszerte 3200 település viseli a savariai születésű szent nevét, már csak emiatt is fontos az emlékét ápolni. De hasonlóképpen fontos az a civil, polgári energia is, amely a konferenciát szervező egyesületet életre hívta, és amely segít tartósan fenntartani a szent kultuszát.

A szombathelyi önkormányzat nevében Szuhai Viktor tanácsnok köszöntötte a résztvevőket. Ő Szent Márton alakját idézte meg. Beszédet mondott a házigazda Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke, Németh Zsuzsanna is. Mint fogalmazott, a közösségi szövetet erősítik azzal, hogy 15 éve ápolják a szent emlékét. Szerinte az egyik legfontosabb teendő, hogy

a következő generációknak átadják a tudást Szent Mártonról, és a tours-i püspök lelkiségét beleszőjék a hétköznapokba.

Később előadásokat hallgathatott a közönség, majd megalakult a Szent Márton Lovagrend is, és egy könyvet is bemutattak a témában.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére