Szén-monoxid-érzékelőket kapott két szombathelyi intézmény

hv • 2023. március 23., csütörtök •
A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évről-évre nagy hangsúlyt helyez arra, hogy népszerűsítse a szén-monoxid és a füstérzékelőket. Tavaly a füstérzékelők átadása, idén pedig a szén-monoxid-érzékelők átadása áll a középpontban. Most 19 darab készüléket adtak át két szombathelyi intézménynek, amelyek azokat eljuttatják a rászorulóknak.
Szén-monoxid-érzékelőket kapott két szombathelyi intézmény

A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyegető tényező a lakosság körében. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, meleg vizet pedig egész évben használunk. 2023-ban eddig 9 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Szerencsére ezeken a helyszíneken nem sérült meg senki. Sajnos tavaly 32 esetben kellett kivonulniuk a Vas vármegyei tűzoltóknak szén-monoxid miatt. Hatan szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést, két emberen viszont sajnos már nem lehetett segíteni.

A további mérgezések megelőzése apropóján is a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság és a Tűzoltás - Mentés Alapítvány támogatásával 19 darab megbízható szén-monoxid-érzékelőt szerzett be.

A készülékeket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. nevében Németh Klára ügyvezető igazgató, míg a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat nevében Kulcsár Lászlóné intézményvezető - a sajtó jelenlétében - vehették át az igazgatóságon.

-    A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Göncz Szabolcs, tűzoltó alezredes, megbízott tűzoltósági főfelügyelő. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

  Kovács Balázs Zsolt tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombathelyi kirendeltségvezetője elmondta, hogy Szombathely önkormányzat 500.000 forinttal támogatta a mostani eszközbeszerzést. – A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Tavaly azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán szerepelnek a megbízható készülékek, és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak.

  A lakosság tájékoztatás érdekében pedig a vásárcsarnokban hamarosan minden hónap utolsó péntekén egy tűzmegelőzési standot állítunk fel

– közölte.  

Kelemen Krisztián, Szombathely MJV Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tájékoztatott arról, hogy évente 2 millió forinttal támogatja a város a szombathelyi kirendeltséget.  Örömét fejezte ki, hogy az átadandó készülékek olyan helyre kerülnek, ahol nagy szükség van rájuk.

 

közösség

további frisss

lap tetejére