Szárítógépet vásárolna? Segítünk!

Szponzorált tartalom (x) • 2021. április 15., csütörtök •
Manapság a modern, gépesített háztartások szinte mindegyikében található már szárítógép. De miért döntenek egyre többen a megvásárlásuk mellett, és a kiválasztásukkor milyen szempontokat érdemes mérlegelni? Cikkünkből kiderül!
Szárítógépet vásárolna? Segítünk!

Szárítógépek működési elve

Szárítógép vásárlásakor fontos tisztában lenni azzal, hogy jelenleg két különböző elven működő készülék van a piacon:

- Kondenzációs szárítógépek: működésük lényege, hogy egy zárt rendszerben meleg levegőt keringetve szabadítják meg a ruhákat a nedvességtől, a keletkező pára pedig a kondenztartályban csapódik le, amelyet időnként üríteni kell. Az ilyen szárítógépek előnye a kedvező ár mellett a csendesebb működés.

- Hőszivattyús szárítógépek: ez a típus számít a korszerűbbnek, hiszen a zárt rendszerben cirkuláló meleg levegőt hűtéssel páramentesíti. Mivel működésük minimális hőveszteséggel jár, ezért nagyságrendekkel energiatakarékosabbak, mint kondenzációs társaik. Az üzemeléssel járó zajhatásuk valamivel magasabb, de a kevésbé forró levegő miatt sokkal kíméletesebben bánnak a ruhákkal. A hőszivattyús készülékek kapcsán meg kell említeni azok magasabb árát, azonban a plusz kiadás jelentős része takarékosságuk miatt megtérül.

Kombinált mosó-szárítógépek

A hagyományos szárítógépek mellett ma már léteznek olyan készülékek, amelyek a mosást követően ugyanabban a dobban képesek megszárítani is a ruhákat, így rendkívül helytakarékos konstrukciónak számítanak. A kombinált gépek kapcsán meg kell jegyezni, hogy kevésbé energiatakarékosak és azt is, hogy a szárítási töltet tömege általában maximum a fele lehet a kimosható ruhák súlyának.

A szárítógép használatának előnyei

A szárítógép használatával feleslegessé válnak a helyigényes és nem is túl esztétikus ruhaszárító állványok. Ráadásul a készülék sem igényel plusz helyet, hiszen speciális - erre a célra kapható - állvány segítségével az elöltöltős mosógép tetején is elhelyezhető. A szárítógép jelentősen meggyorsítja a ruhák száradási idejét, ráadásul a pára sem jut ki a lakás légterébe. Az sem elhanyagolható, hogy az ilyen módon szárított ruhák puhábban, illatosabban kerülnek a szekrények polcaira, és a vasalásuk is gyorsabb lesz, vagy akár teljesen el is hagyható.

Extra funkciók

Bármelyik típusú szárítógép mellett is dönt, a mindennapi használat szempontjából érdemes az extra funkciókat is figyelembe venni. Egyes készülékeknél a dob kétirányú mozgása megakadályozza a ruhák összegabalyodását, így megelőzhetők a gyűrődések és megspórolható a vasalás időigényes folyamata.

A beépített nedvességérzékelő is hasznos találmány, hiszen a segítségével lerövidül a programok hossza, és ezáltal kevesebb energia kerül felhasználásra.

Végül meg kell említeni a beállítást és tervezhetőséget megkönnyítő digitális kijelzőt, amely olyan extra, amely a szárítógépek többségén ma már szerencsére megtalálható.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére