Szállodákról íratnak meseszép cikkeket, aztán beköszönt valóság nevű nagybátyánk...

Csizmadia Tamás • 2020. május 22., péntek •
Immáron a nyugat.hu, vagy a balos városvezetés szócsövének számító ugytudjuk.hu is egyaránt szállodalázban ég. Ha valaki a sajtóból tájékozódik, szebbnél szebb képeket láthat, mi lesz majd a gyönyörű jövőben, a szép új világ hajnalán. Feltűnhet ugyanakkor a kedves olvasónak, hogy a valóságban egy létező, meg egy omladozó szállodaépületből jelen pillanatban már egy se működik.
Szállodákról íratnak meseszép cikkeket, aztán beköszönt valóság nevű nagybátyánk...

Ahogy az lenni szokott: hatalmas ígéretek után pár hónap alatt mínusz kettő valódi szállodája lett a városnak. Mi tehát a teendő? Kiteszik az ugytudjuk.hu-ra a megkapó látványterveket a messze távoli  fényes jövőről. Miért mínusz kettő? Most zár be a Claudius, a Savaria nagyszállót már évtizedek óta a por szállja csak meg, ezért papíron szeretne a város egy harmadikat, tehát írtak egy levelet, hogy lehessen lobogtatni.

A történet igen hosszú évtizedes múltra tekint vissza, s ahogy általában a szocialista vezetésű önkormányzatoknál lenni szokott, évtizedes magyarázkodásokkal fűszerezve. A Savaria nagyszálló gyakorlatilag 2005-től nem üzemelt, s 2010-ben - még a régebbi szocialista városvezetés alatt - végleg csődbe ment. Azután hosszú felszámolási eljárás vette kezdetét. Hol egymilliárdra, hol hatszázmillióra értékelték, ám 2010 óta a felszámolás, csődeljárás alatt nem lehetett a dologgal kezdeni semmit. Ugyanis a nagyszálló elhúzódó felszámolási eljárása gyakorlatilag lehetetlenné tette az ügy kezelését. 

Ezért aztán 2015-ben az akkori fideszes városvezetés elkezdett gondolkodni egy új szállodán. Ez mintegy 1,5-1,7 milliárd forintba került volna, magántőkét terveztek volna bevonni. Az építkezési engedélytől kezdve az összes előkészítési ügyig mindent megoldott az akkori városvezetés, így jutottunk el a 2018-as szakadásig, amikortól a dolog ellehetetlenült, majd 2019 októberéig.  

Az ellenzék a szakadás óta többségben van, 2019 októberében pedig a szocialisták formálisan is átvették a város irányítását. A kampányban igen sok minden elhangzott, többek között az is, hogy Nemény András felszólította a vezetést, hogy vegye meg a nagyszállót, majd megígérte, hogy megteszi, ha megválasztják. 

Erre 2019 decemberében - a felszámolási eljárásban volt egy határidő - lehetősége lett volna, elővásárlási jogával élhetett volna, ez azonban természetesen nem következett be.  A városnak elővételi joga van a szállóra – illetve arra, ami maradt belőle –, de ezzel nem élt, arra hivatkozva, hogy nem megbízható a piaci ajánlattevő. Nos, az elővételi jog alapvetően azt jelenti, hogy nem kell a piaci ajánlattevő megbízhatóságával foglalkozni, mivel nekünk van elővételi jogunk. 

Miután láthatóan semmi sem történt, Nemény Andrásék elővették a régi fideszes tervet egy új szállóra, amit aztán úgy óhajtottak megvalósítani, hogy írtak egy levelet a miniszterelnöknek. Elég pénzt ugyanis nem akartak a dologra szánni. A levél írásában nem akadályozták meg azok az apró politikai skrupulusok, hogy 2019 januárjában az O1G, mocskos Fidesz stb. jelszavakat skandálták.

Azóta azonban Nemény átpozicionálta magát a jóbácsi oldalra, s mindenféle pártok feletti bölcs, ugyanakkor békés polgármester képét akarja sugallni. 

Csakhogy a jóbácsi, a békés és bölcs polgármester észrevette, hogy se a Savaria nagyszálló, se a Claudius nem üzemel. (Nos, ezt azért lássuk be, nem volt nehéz neki észrevenni, főleg az elsőt, hiszen az körülbelül tizenöt éve nem üzemel, szóval talán feltűnt.) 

Így aztán gyorsan nem történt 2019 decemberében semmi. Azóta pedig továbbra is kitartóan nem történt semmi. Ezzel úgy óhajtanak kezdeni valamit, hogy vad sajtózásba kezdett a szombathelyi városháza, hatalmas látványtervekkel, kiemelkedően szép ábrákkal, mindenféle gyönyörűségekkel.

Új információ is van az ügyben: a szombathelyi városháza ezen dolgok elmulasztása után írt egy levelet a miniszterelnöknek, hogy pénzt kér. 
Tehát röviden összefoglalhatjuk a dolgot:
1. Nem éltek az elővásárlási joggal, tehát a Savaria nagyszálló tovább omlik-romlik.
2. Került némi pénz az új projekt előkészítésébe, de nem kerestek meg magánbefektetőket, ezért
3. gondolták, írnak egy levelet a miniszterelnöknek, akit konkrétan le...ciztek, hogy azért küldjön még egyszer annyi pénzt,
4. majd ezek után továbbra sem történt semmi, néhány szép ábra közlésén kívül.

Vonjunk egy kis egyenleget az eddigi ténykedésből: pénz elköltve, két szálló csődben, egy harmadik pedig a holdban van. Mi így tudjuk.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére