Speciális olimpia, ahol csak győztesek vannak

há • 2023. május 24., szerda •
Meggyűlt a bajuk az egyetemistáknak az elsőre könnyűnek tűnő feladatokkal: saját homlokukra tapasztott papírra írtak számokat, és hatalmas pillecukorral a nyelvük alatt próbálták megértetni magukat a társaikkal. Így érzékeltette a házigazda az ELTE ép hallgatóinak azoknak az értelmi fogyatékos sportolóknak a helyzetét, akik nap mint nap "nehezített pályán" élik az életüket.
Speciális olimpia, ahol csak győztesek vannak

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki értelmi fogyatékos gyermeket nevel - a régi szemlélet, hogy el kell őket rejteni a világ elől, már megváltozott. Mi több, a Speciális Olimpia arra ad lehetőséget, hogy valódi olimpikonként versenyezzenek, és sikereket éljenek meg. Erről beszélt az ELTE SEK Sporttudományi Intézete hallgatóinak nemrég Wiesnerné Oravecz Éva, aki egyfajta roadshow keretében tájékoztató előadásokon ismerteti meg a mozgalmat olyanokkal, akiknek fontos tudniuk róla.

Leendő pedagógusok, fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézmények vezetői, munkatársai, újságírók - ők azok, akik segíthetnek abban, hogy a sportolni szerető gyerekek és szüleik, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség egymásra találjanak. A szervezet társelnöke beavatta a hallgatókat a mozgalom történetébe. Kiderült: az első speciális olimpiát 1968-ban alig ezer fővel, kizárólag amerikaiakkal rendezték meg az USA-ban, míg a legutóbbi világeseményen már közel 200 ország 7000 sportolója vett részt, és mérte össze tudását 30 sportágban.

A különleges szabályrendszer, a divíziókba sorolás azt szolgálja, hogy az esélyek tényleg egyenlőek legyenek. Nem a sportolók kora, fogyatékosságuk súlyossága a mérvadó, hanem az, hogy mire képesek. Így mindannyian megélhetik: ha megtesznek minden tőlük telhetőt, győztesek lesznek. "Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!" - szól a mozgalom mottója.

A program házigazdája Kovács Barbara speciális olimpikon édesanyja, Wagner Anikó volt, aki saját élményeit is megosztotta: nemcsak elindította és egyengeti Down-szindrómával élő gyermeke úszókarrierjét, hanem el is kísérhette 2022-ben a máltai nemzetközi versenyre. Az ő párosuk a jó példa rá, hogyan szárnyalhat egy sportolni szerető, s ezáltal kapcsolatokat, barátságokat ápoló gyermek, ha büszkék rá a szülei. Bemutatkozott Máté Árpád is, aki úszóedzőként felkészíti Barbarát a versenyekre.

Az ELTE SEK Sporttudományi Intézetének hallgatói körében értő fülekre talált a sok információ, kíváncsi, érdeklődő közönsége voltak az előadóknak.

közösség

további frisss

lap tetejére