Sisi, Skanzen, Bloomsday - Pezseg az élet a 160 milliós pályázati forrással megtámogatott múzeumban

há • 2022. május 18., szerda •
Május 18-án, azaz ma van a múzeumok világnapja - erről is szó volt egy keddi sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy mi történik a Vasi Skanzenben álló régi malommal, milyen fesztiválok és kuriózumszámba menő kiállítások lesznek, illetve hogy milyen tárgyi és zenei emlékei vannak a '70-es évek eleje 3T politikájának - ezeket Szombathelyen is láthatjuk majd.
Sisi, Skanzen, Bloomsday - Pezseg az élet a 160 milliós pályázati forrással megtámogatott múzeumban

- Rendkívül jól pályázott, számos esetben sikeresen szerepelt a Savaria Múzeum, ennek köszönhetően kiállításokra, fejlesztésekre tud jelentősebb összegeket fordítani - fogalmazott az intézmény sajtótájékoztatóján Horváth Soma alpolgármester. Kiemelte a június 16-17-i Bloomsdayt, e program eseményeit zömükben most a múzeumi negyedben - a Képtár, az Iseum és a Schrammel-gyűjtemény környékén - rendezik meg. Reismannok címmel nyílhat nagyszabású tárlat hamarosan, a szombathelyi születésű Reismann János fotóriporter emlékére, aki még Robert Capával is együtt dolgozhatott. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik az a Madarász Viktor-kiállítás a Smidt Múzeumban, amely még szervezés alatt van. A budapesti ARC kiállítás mintájára Szombathelyre is érkezik egy mini változat, igaz, csak november-december környékén. A Tepsi fesztivál idén egynapos lesz, május 28-án a Vasi Skanzen ad neki otthont.

Csapláros Andrea múzeumigazgató arról beszélt, hogy a múzeumok világnapja 1977 óta helyezi a figyelem középpontjába azt a törekvést, hogy a gyűjteményeket őrző intézmények és a közönség között javuljon a kapcsolat, és ehhez valamilyen projekt ad apropót minden évben. 2022-ben a múzeumépületek, a gyűjtemények egykori alapítói, illetve egy-egy kiemelten jelentős műtárgy áll a fókuszban. E témában készült egy kisfilm is, amelyet a sajtótájékoztatón levetítettek.

A 2021-2022-es szezon alatt futó pályázatok összesen 160 millió forintnál is több kiegészítő forrást hoztak a Savaria Múzeum büdzséjébe, és ez még több is lehet. - A Skanzen eddig egyik projektbe sem illett bele, nem volt jelentős forrás a megújítására. Most végre az Eurevita népi mesterségeket újjáélesztő, valamint a mintagazdaságot létrehozó, Az élet kertje elnevezésű projekt után a Magyar Géniusz múzeumi nagyprojekt keretében ez is megváltozik, és 80 millió forintot költhetünk a malomra. Jelenleg nagyon rossz állapotban van a bejárattól jobbra elhelyezkedő épület, ahol ezentúl állandó kiállítás berendezésére is lehetőségünk lesz, egy múzeumpedagógiai fejlesztő tér pedig a gyerekeket várja majd - részletezte a beruházást Csapláros Andrea. Hozzátette: időszaki kiállításokra is lehetett pályázni, 25 millió forintot nyertek ezen, és többek között olyan izgalmas témát mutatnak majd be a szombathelyi közönségnek, mint az 1968 és 1975 közötti 3T kultúrpolitika, azaz a Tiltott, Tűrt, Támogatott kategóriák hármasa. A tárlat címe TeTT lesz, a helyszíne pedig a Savaria Múzeum, a Képtár és a Schrammel-gyűjtemény. Kiderült, nemcsak a tárgyi emlékek, hanem a zene is fontos szerepet játszik majd ezen a kiállításon.

Megújul a Kőtár a főépületben. A múzeum 20 millió forintot nyert el a munkálatokra, ebből szigetelő vakolatot, festést, új világítást, gipszkartonozást kap a helyiség, és megtisztulnak a kövek is. A tervek szerint Borhy László ELTE-rektor, régész-ókortörténész nyitja majd meg a megszépült Lapidáriumot.

Május 27-én tartják a régészet napját, ide elsősorban a gyerekeket várják, a helyszín az Iseum. A már futó Sisi-kiállításhoz kapcsolódóan június 11-én is lesz esemény: a 155 éves koronázási évfordulón izgalmas előadást hallhatnak a szombathelyiek arról, hogy az addig kizárólag pozitív híreket közlő korabeli "királyi média" miként kezdte el a széles közönség elé tárni a negatív véleményeket, híreket is. Június 25-én lesz a Múzeumok éjszakája elnevezésű program, amelyen szintén Sisiről, a ruháiról és kedvenc ételeiről esik a legtöbb szó.

Táborokat is szervez nyárra a múzeum, ezekre még lehet jelentkezni, és elnézve az intézmény gazdag kínálatát, ezek sem lesznek unalmasak.

Végül egy adalék egy közhiedelemmel kapcsolatban: hogy leáldozóban lenne a hagyományos múzeumoknak a 21. században? Dehogyis, ha jól csinálják. A sajtótájékoztató eredetileg a már közel 3 ezer látogatót vonzott Sisi-tárlatnak helyet adó nagyteremben lett volna, de a kiállítást folyamatosan ostromolják a csoportok, így az esemény emiatt most onnan kiszorult. Senki sem bánta.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére