Sikeresen lezárult a Savaria Egyetemi Központ integrációja

• 2020. július 09., csütörtök •
Elfogadta az ELTE Szenátusa a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ SZMSZ-ét és képzési portfólióját, ezzel jogilag is megszületett az ELTE új, önálló kari státuszban működő és gazdálkodó szombathelyi szervezeti egysége. Németh István távozik a központ éléről - adta hírül az egyetem honlapja.
Sikeresen lezárult a Savaria Egyetemi Központ integrációja

2017 februárjában az ELTE integrálta a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi szervezeti egységeit összefogó Savaria Egyetemi Központot (SEK), és megkezdődött ezen egységek saját képzési és kutatási portfólióinak, illetve szervezeti és működési rendjüknek kialakítása az ELTE szervezetén belül. Az elmúlt évek során

A Savaria Egyetemi Központ a régió legszínvonalasabb felsőoktatási képzési központjává vált, ütőképes, a 21. század igényeire reagálni tudó szakemberek gyakorlatorientált képzési helye, amely az alkalmazott tudományok művelésével, a nyugat-magyarországi régió versenyképes gazdasági környezetének kialakításában játszott meghatározó szerepével megtalálta helyét az ELTE-n belül is.

Az integrációs folyamat legfontosabb sikere, hogy a Szenátus június 22-i ülésén elfogadta a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) SZMSZ-ét és képzési portfólióját, így jogilag is megszületett az ELTE új, önálló kari státuszban működő és gazdálkodó szombathelyi szervezeti egysége, saját képviselővel az ELTE Szenátusában. A BDPK feladata a nyugat-dunántúli régió ellátása pedagógusokkal és a pedagógusképzés egységes elvek szerinti kezelése Szombathelyen. A létrehozott egység rugalmasan tud igazodni a régió pedagógusképzési igényeihez, a piac által megfogalmazott elvárásokhoz is.

A SEK további (műszaki, gazdaságtudományi, pedagógiai, sporttudományi) intézetei az ELTE meglévő karainak kihelyezett részlegeiként működnek tovább a szombathelyi campuson, kooperálva a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központtal.

Az integrációs folyamat zárultával, augusztus elsején Németh István távozik a központ éléről, ezzel a rektorhelyettesi pozíció megszűnik, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot igazgató irányítja majd.

Az integráció legnagyobb kihívása olyan struktúra kialakítása volt, amely hosszú távon szolgálja a régió érdekeit, és illeszkedik az ELTE hagyományaihoz, modellje gazdagítja az ELTE portfólióját. A fő irányt a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés felélesztésében és a piaci igényeknek megfelelő, műszaki, informatikai és gazdaságtudományi területekhez tartozó képzések fejlesztésében jelölték meg.

A Savaria Egyetemi Központ fejlődésének főbb lépcsői a következők voltak: a Savaria Műszaki Intézetben 2015-ben indult el a gépészmérnök-képzés, az ELTE és a SEK integrációjának első tanévétől pedig informatikusokat is képez. A nyugat-dunántúli régióban korábban kevés informatikust képeztek, annak ellenére, hogy a munkaerőpiaci igény óriási. Komoly versenyképességi megfelelést jelent az újabb ipari forradalom korában, hogy a két képzés egyazon intézmény keretében működik.

2018-ban megalakult az egyetem új szombathelyi egysége, a közvetlen rektori irányítás alatt működő ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ is, amely a régióban egyedüliként rendelkezik a teljes szakspektrummal, a tanítótól a középiskolai tanárokon át a rövid ciklusú tanárképzésig. Szombathely ma már rugalmasan tud igazodni a helyi pedagógusképzési igényekhez, miközben a legelismertebb hazai pedagógusdiplomát adja hallgatói kezébe.

További cél volt a gazdaságtudományi, valamint a sport- és egészségtudományi képzési területek fejlesztése, a SEK a teljes gazdaságtudományi képzési portfóliót elérhetővé kívánta tenni a városban. Megteremtődtek a régióban különösen fontos duális turizmus–vendéglátás alapszak indításának feltételei, és bővült a sport- és egészségtudományi képzési terület szakkínálata is.

Az oktatási infrastruktúra megújítása érdekében az ELTE a szombathelyi campuson részben pályázati, részben saját forrásból finanszírozott fejlesztésbe kezdett. Az energetikai korszerűsítések mellett a 21. század követelményeinek megfelelő, digitális technikával felszerelt távoktató termek létesülnek, fejlesztik a sporttudományi képzéseket szolgáló sportlétesítményeket - olvasható az ELTE honlapján. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére