Sikeres vb után már az Európa-bajnokságra készül Halász Bence

• 2022. július 21., csütörtök •
Élete legjobb eredményével, a 80 méteres álomhatár áttörésével az 5. helyen végzett az Oregon állambeli Eugene-ben rendezett atlétikai világbajnokságon Halász Bence. A Szombathelyi DOBÓ SE 24 éves kalapácsvető klasszisát kértük – a minden idők egyik legerősebb versenyében elért - 80,15 méterrel teljesített viadal értékelésére.
Sikeres vb után már az Európa-bajnokságra készül Halász Bence

Még a vb előtt is megfogalmaztam, hogy elsősorban nem helyezésben, hanem teljesítményben gondolkozom.

Nyilván, ha az jó, akkor a helyezés sem marad el. Mindjárt a verseny után mégis volt bennem egy kis csalódottság, hiszen úgy gondoltam, hogy egy 80 méter feletti eredménnyel előrébb lehet végezni. Lehet, hogy az én maximalizmusomnak köszönhető, de úgy éreztem, hogy még egy kicsi maradt bennem.

Közvetlenül a verseny után azt nyilatkozta a közmédiának, hogy ez nyerhető verseny volt. Mit értett ez alatt pontosan?

Arra gondoltam, hogyha minden összejön, akkor esélyem lett volna, akár nyerni is. Sajnos a harmadik sorozat után egy nagyobb szünetet rendeltek el a rendezők, ami egyébként teljesen idegen dolog, s ekkor valahol a koncentrációm is lanyhult, s el is fárasztott a várakozás. Egyszerűen én is és többiek is, kiestünk ritmusból, nem véletlen tehát, hogy egy ember kivételével az utolsó három sorozatban senki nem tudott javítani az addigi eredményén. Ám úgy vélem, hogy csalódottságra ennek ellenére nincs okom.


Ön nyilván eddig tisztában volt vele, hogy tudja ezt az eredményt, mármint a 80 métert, hiszen edzésen többször is sikerült megdobni. Most ez szerencsére versenyen is sikerült. Mit gondol, tud ezen még az idén is javítani? 

Először is stabilizánom kell ezt a teljesítményt, most ez a legfontosabb. Az egész versenyszezont edzőmmel, Németh Zsolttal úgy építettük fel, hogy augusztusra klappoljon minden. Most igyekszünk folytatni a magas szintű edzésmunkát valamint a formába hozást, akkor ezt a 80,15 métert még meg lehet fejelni a közelgő Európa-bajnokságon. Most mégis az a leglényegesebb, hogy stabilan teljesítsek.

Ritka és alighanem egyszeri, hogy egy szezon során világbajnokságot (amit tavalyról halasztottak el) és EB-t is rendeznek. Mennyire lehet erre felkészülni és a formában hozást időzíteni?

Nem okoz nehézséget, fiatalabb koromban a korosztályos világversenyeken már voltam hasonló szituációban, s akkor sikerült megoldani. Úgy vélem, hogy most is így lesz. talán még szerencsés is, hogy a két verseny időben közel van egymáshoz, így nem kell elnyújtania megfelelő versenyformát.

Augusztus 17-én áll dobókörbe az Európa-bajnokságon Münchenben, hasonlóan bombaerős mezőnyben, hiszen az a vb első öt helyezettje európai. Mit remél a viadaltól? Mivel lenne maradéktalanul elégedett?

Természetesen szeretnék előrébb végezni, ha meg tudom ismételni az eugene-i teljesítményemet, akkor úgy hiszem nem lehetek elégedetlen.

közösség

további frisss

lap tetejére