Semmi nyoma a szaktanácsadói munkának, de a havi bruttó félmilliót megkapta Czeglédy haverja

pestisracok.hu • 2021. május 17., hétfő •
Sem az iratok, dokumentumok között, sem a hivatalos levelezésben nem találják a nyomát a Szombathelyi Médiaközpontnál Farkas Balázs bármilyen munkavégzésének – tudta meg a PestiSrácok.hu.
Semmi nyoma a szaktanácsadói munkának, de a havi bruttó félmilliót megkapta Czeglédy haverja

Nem kis botrányt keltett a vasi városban, amikor kiderült, hogy miközben Nemény András balliberális polgármester az önkormányzat nehéz anyagi helyzete miatt siránkozott – és oltári hisztit csapott még azért is, amiért a pandémiával járó gazdasági válság miatt például nem szedhet teljes iparűzési adót a vállalkozásoktól –, haverok, rokonok és áruló ex-fideszesek zsebét tömi több százezres megbízásokkal. Az egyik olyan kiváltságos, akinek havi 500 ezer forintos díjazással önkormányzat-közeli munkát adtak, az említett Farkas Balázs, aki jelenleg Ungár Péter lapjainak, az Ugytudjuk.hu-nak és az Azonnali.hu-nak a munkatársa, nem mellesleg Czeglédy Csabával is közeli kapcsolatot ápol. A költségvetési csalással vádolt politikus vezette be többek közt a média világába: még Czeglédy idejében került a Nyugathoz, illetve a Nyugat Rádióhoz, ahol több mint egy évtizeden át dolgozott. Egy birtokunkba került dokumentum szerint a Szombathelyi Médiaközpont új igazgatója a felügyelőbizottságnak arról számolt be, hogy sem a társaság irattárában, de még a hivatalos levelezésben sem találja Farkas Balázs munkavégzésének nyomát. Farkas papíron 2019 decembere és 2021 januárja között volt havi 500 ezer forintos szerződéssel tanácsadó a médiaközpontnál. Felmerül a kérdés, hogy ennyiben marad-e az ügy, vagy az önkormányzat, amelynek százszázalékos tulajdonú cégéről van szó, alaposan kivizsgálja-e, milyen alapon vett fel Ungár és Czeglédy cimborája 2019 decembere és 2021 januárja között 6 millió forintot.

Farkas Balázs – vagy ahogy magát nevezi: “Farkas Bazsi” – először a Czeglédy Csaba által a ’90-es évek végén alapított Nyugat Médiánál tűnt fel, hosszú éveken át volt a Nyugat Rádió és a nyugat.hu munkatársa. Czeglédyvel való közeli kapcsolatáról a világhálón máig fellelhető fotók is árulkodnak. Aztán ahogy Czeglédy az iskolaszövetkezetben és a politikában lett egyre aktívabb, Farkas is más vizekre evezett, és a budai milliárdos, Ungár Péter lapjainál, az Azonnali.hu-nál, illetve a ma már egyaránt online és nyomtatott lejárató kampánylapnál, az Ugytudjuk.hu-nál jelent meg. De még ő maga is máig felemlegeti, hogy egy évtizeden át volt úgymond Nyugatos.

Farkas Bazsi még Nyugat Rádiósként. Fotó: Facebook

BAZSI UNGÁR PÉTERNEK IS DOLGOZIK

Amellett, hogy Ungár lapjaiban írja a karaktergyilkos cikkeket, 2019 végén – azután, hogy a baloldal nyerte az önkormányzati választást – párhuzamosan a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Médiaközpontban is tanácsadói szerződést kapott.

Az ügyet persze nem verték nagy dobra; a baloldaltól és Czeglédytől elfordult ügyvéd-blogger, Szendrő-Németh Tamás hozta nyilvánosságra és szerezte meg a közérdekű adatokat, miszerint Farkas havi 500 ezerért médiaszaktanácsadóskodik Neményéknek.

2020-ban többször is nekiszegezték a kérdést, nem érzi-e összeférhetetlennek a két munkakört, és egyáltalán, mégis mit csinál az önkormányzati szerződés keretében. Ő mindig azt mondta, hogy amolyan vezető: minden tartalmat ellenőriz, értekezletekre jár, szóban és írásban is tanácsokkal látja el a városi közmédia vezetőit. Feladata elmondása szerint elsősorban az volt, hogy “a közmédia felvegye a piaci alapon működő média ritmusát, ezzel pedig a Szombathelyi Médiaközpontra elköltött évi közel 120 millió forint közpénzből értékes és versenyképes tartalom szülessen”.

Minden egyes nap bejárok, a szerkesztőségi értekezleten elmondom az előző napi adással kapcsolatos észrevételeimet. Részt veszek a Savaria Fórum szerkesztőségi értekezletén is, megbeszéljük, hogy melyik témákkal foglalkozzunk vagy ne foglalkozzunk. Azt csinálom, amit egy vezető szokott csinálni egy médiacégnél

– mondta korábbi lapjának, a Nyugat.hu-nak.

HATMILLIÓ FORINT CSAK ÚGY?

Szerződése a város nehéz anyagi helyzetére való hivatkozással 2021 január elsejétől megszűnt, de addig is, ha 2019 decemberétől számolunk, 6 millió forintot vehetett fel. Az, hogy vajon mit csinált ezért a pénzért, a jelek szerint a Szombathelyi Médiaközpont felügyelőbizottságának érdeklődését is felkeltette.

A birtokunkba került az a levél, amelyet a 2021 januárjában kinevezett médiaközpont-igazgató írt a felügyelőbizottságnak. Ebben az áll, hogy az új igazgató a médiaközpont irattárában semmilyen iratot nem talált, amely Farkas Balázs munkavégzésére vonatkozik, de még a hivatalos levelezésben sem talált tőle levelet, üzenetváltást. Ezért azt feltételezi, hogy a tanácsadás vagy privát üzenetekben, vagy személyesen, élő szóban történhetett (persze ha történt egyáltalán – a szerk.).

Mindenesetre tény, hogy havi 500 ezer forintot, összesen 6 millió forintot úgy fizettek ki Czeglédy neveltjének, hogy a pénz ellenértékét képező munkából semmit nem rögzítettek, semmit nem dokumentáltak.

TEMETÉS CÉGES KÁRTYÁVAL

A Szombathelyi Médiaközpontnál egyébként nem ez az első botrány, amióta a baloldal a kezébe kaparintotta a várost. Az önkormányzati társaság korábbi vezetőjét, Halmágyi Miklóst azután menesztették, hogy lebukott: privát utazást, szállodaszámlát, sőt, még egy, a családjában elhunyt személy temetését is a médiaközpont céges kártyájával fizette ki.

Megkerestük a szombathelyi polgármesteri hivatalt, valamint a Szombathelyi Médiaközpontot, és közérdekű adatigénylésben kértük ki, milyen teljesítési igazolások alapján és tételesen mennyi pénzt fizettek ki közpénzből Farkas Balázsnak. Megkérdeztük azt is, hogy munkavégzését ki igazolta le és mi alapján, illetve mivel igazolható, hogy a tanácsadó a szerződésben vállalt feladatokat elvégezte.

Nemény András már válaszolt a megkeresésünkre. Azt írta, ők nincsenek a kért adatok birtokában, forduljunk a Szombathelyi Médiaközponthoz, amely viszont ezidáig nem reagált kérdéseinkre.

Nyitókép: Facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére