Segítség a bajban - A toronyi tűzoltók pályázatból fejlesztik eszközeiket és szertárukat

há • 2022. szeptember 18., vasárnap •
130 éves a Toronyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ebből az alkalomból tartottak ünnepséget szombaton a településen. Felavatták a több ütemben megújult szertárépületet is.
Segítség a bajban - A toronyi tűzoltók pályázatból fejlesztik eszközeiket és szertárukat

Hosszasan sorolta azok nevét Németh János elnök, akik az egyesületet és a tűzoltók eszközfejlesztését támogatták az elmúlt időszakban. Köszöntötte a környező falvakban működő önkénteseket, a szombathelyi hivatásosokat és a közreműködő vállalkozókat.

Bakucz Gábor parancsnok felidézte a 130 éves egyesület múltját is. Beszélt a tűzoltók áldozatos munkájáról, kiemelte: lehet tűzeset, viharkár, baleset, kollégái azonnal indulnak segíteni, legyen szó hétköznapról vagy hétvégéről, nappalról vagy éjszakáról. Ingatlanjuk és eszközeik fejlesztéről szólva elmondta, nemrég új tűzoltóautót kaptak, majd a szertárkapukat cserélték korszerű, motorhajtásúra.

A Magyar Falu Program keretében később a szertárépület felújítására is sikeresen pályáztak: 3,2 millió forintból modernizálták azt.

Nem sokkal később újabb 4,4 millió forintot nyertek, ebből a tetőt újították fel. Egy belügyminisztériumi pályázat közel 700 ezer forintos támogatásából térkövezésre is futotta. A 38 fővel működő tűzoltó-egyesület kormányzati forrásból számos védőfelszerelést is beszerzett, de a helyi önkormányzat is rendszeresen segíti a szervezet működését.

Személyes hangú beszédet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, akinek felmenői tűzoltók, nagyapja tűzoltó parancsnok és oladi bíró volt. Felidézte közreműködését egy emlékezetes árvízi mentésben, és méltatta minden hivatásos és önkéntes önfeláldozó tevékenységét a bajban.

Kiemelte, a kormány számára fontos a biztonság, ezért is finanszírozta a dozmati víztározót, és ezért támogatja különböző forrásokból a hasonló egyesületeket.

Az ünnepségen műsort adtak a falu óvodásai és az Aranypatak Asszonykórus.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére