Saját fűszer, illatos rózsa, hortenzia – ezeket ültetik a szombathelyiek

há • 2020. június 30., kedd •
Bebizonyították az elmúlt hónapok, hogy a magyar ember mindenből megpróbálja kihozni a legjobbat. Otthonaikba szorulva az erkélyt, a teraszt, a kertet csinosították, ápolták a szombathelyiek is a karantén alatt, a kereskedők tapasztalata szerint vittek mindent, ami virágzik. Poór Boglárka kertészmérnök, az Örökzöld Kertészet munkatársa az idei szezonról mesélt a Frisss.hu-nak.
Saját fűszer, illatos rózsa, hortenzia – ezeket ültetik a szombathelyiek

Mi pedig egy felhívást teszünk közzé. Keressük Szombathely legszebb kertjét és balkonját! Arra kérjük olvasóinkat, hogy ha szép kertjük, virágos erkélyük van, vagy látnak ilyet, fotózzák le le, és július 1-14. között küldjék el nekünk a Rádió 1 Szombathely Facebook-oldalára üzenetben!
Játssz velünk és nyerd meg az Örökzöld Kertészet összesen 100.000 Ft értékű vásárlási utalványát, vagy a fődíjunkat, egy 120.000 Ft értékű, MAKITA akkumulátoros fűnyírót, akkumulátorral és töltővel a Kozma Szerszámáruház jóvoltából!

Hogyan alakult a tavaszi forgalom az Örökzöldnél?


Kezdetben volt egy kisebb visszaesés, amikor megijedtek az emberek, és nem mertek közösségbe menni, de ez hamar megváltozott, és kis túlzással mindent vittek, amit a kertészetben találtak. Alapvetően is a tavasz a kertészkedés szezonja, ilyenkor adjuk el a növényeink nagy részét. Így volt ez most is, és ha nem lett volna járvány, és a korlátozott nyitva tartás, akkor még nagyobb forgalmat bonyolítottunk volna. Úgy próbáltunk mindenkit kiszolgálni, hogy reggel korábban nyitottunk ki, és vasárnap is vártuk a vásárlóinkat.

Céltudatosan, konkrét elképzelésekkel jöttek a hobbikertészek, vagy nézelődtek, inspirálódtak, és csak azután vásároltak?


Változó. Volt, aki megrajzolt tervvel érkezett hozzánk, megmondta, hogy mit nézett ki az interneten, és kifejezetten azt kérte, sokszor még a cikkszámot is feljegyezték előre. Voltak úgynevezett impulzusvásárlók is, akik általában körülnéznek, és valamibe beleszeretnek, amit aztán muszáj megvenniük.


Kertépítő cégek is vásároltak a karantén alatt, vagy ők leálltak a munkával?


Eleinte elmaradtak a céges vevőink, de fokozatosan elkezdtek újra dolgozni ők is, és akkor már jöttek. Kertépítők és viszonteladók is vannak a partnereink között, utóbbiak hamar megjelentek, mert nekik is fel kellett tankolniuk készlettel az újranyitáshoz. Vannak külföldi viszonteladóink is szép számmal, Ausztriából, Romániából, ők az utazási korlátozások miatt nem tudtak felkeresni bennünket, csak az enyhülés után.


Miből vásárolták az Örökzöldnél a legtöbbet ezen a tavaszon?


Nagy erősségünk, hogy saját termesztésű örökzöldeket árusítunk, és népszerűek a formanövényeink is. Ezek között a spirál, a pom-pom és a gömb a leggyakoribb, ezek igazi különlegességnek számítanak. Lombos fát, sövénytelepítéshez való cserjét is sokan vettek, a babérmeggy és a korallberkenye a sláger. Rengeteg vásárlónk kereste az ehető növényeket: zöldségpalántából, gyümölcsből a szabadgyökeres és a konténeres változatot is, valamint fűszernövényt sokat adtunk el. Ez utóbbiból szerencsére nagy készlettel rendelkeztünk, és még most is akad néhány, hiszen még lehet őket ültetni. Szerintem nincs is jobb, mint amikor valaki saját fűszert használ, azzal főz.


Beköszöntött a kánikula, lehet még ilyenkor ültetni? Mit tudnak ajánlani a betérőknek?


Igen, a konténeres növényeket bármikor ültethetjük, amikor nem fagyott a talaj, csak az öntözésre kell odafigyelni. A mostani meleg, száraz nyarak miatt egyébként is fontos kérdés az öntözés. Ha valaki változatos, szép kertet szeretne, muszáj megoldania az öntözést. Az a legjobb, ha már telepítéskor kiépíti az automata öntözőrendszert. Az emberek úgy szeretnek vásárolni, hogy ami éppen virágzik, azt veszik meg. Nagyon sokféle rózsánk van, színben, fajtában, és egy különleges változata is van, a rózsafa, amely egy magas törzsre oltott rózsa. Kezdenek virágozni a hortenziák is, amelyek ugyan savanyú talajt igényelnek, és a félárnyékos helyet szeretik, de nagyon mutatós növény. Ahogy közeledett a nyár, egyre többen választották a mediterrán növényeket, és még most is övék a főszerep. Ezeket tűző napra is lehet ültetni, és viszonylag kevesebb vízzel beérik. Kivéve a leander, mert az szereti a sok vizet, egész nyáron virágoznak. Annyi a hátrányuk, hogy a téli fagyokat nem bírják, ilyenkor védett helyre kell őket vinni.


Ha valaki csak az erkélyét szeretné kicsinosítani, neki mit tanácsolnak?


Attól függ, hogy virágzó növényt vagy örökzöldet szeretne. Előbbiek közül erkélyre való minden egynyári növény, a petúnia, a muskátli, ám ezek már elfogytak. Helyettük most évelőket tudunk ajánlani, nagyon szépek a kis sziklakerti évelők, pici virággal, egy részüknek még a levele is díszít a bordó színével. Vannak törpe örökzöldjeink is, direkt balkonládába valók, amelyek nem nőnek magasra. Ezeknek darabja 2000 forintnál kezdődik, a fűszernövények is szépek a balkonon, ezek 700 forint körüliek. Kevés pénzből is lehet szép erkélyt varázsolni, és sokan egyesével, fokozatosan építik ki maguk körül a növényvilágot.


Növényeken kívül mi mindent találni még a kertészetükben?


Műanyag és kerámiacserepek, kaspók, változatos díszkövek, mindenféle egyéb dekoráció és kiegészítő kapható nálunk. Földkeverékekből is sokféle van, hiszen a növényeknek eltérő talajra van szükségük. Ha valaki nem tudja, hogy a választott virágnak milyen földet kell adni, segítséget tudunk benne nyújtani, tanácsokkal tudunk szolgálni. Interneten is lehet tőlünk rendelni, de még azoknak is szívesen segítünk akár e-mailben is, akik így vásárolnak nálunk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére