Rusvai Miklós véleményt mondott: erélyes módszerrel érné el az oltakozást

• 2021. szeptember 22., szerda •
A negyedik hullám itthoni begyorsulásáról, a beoltatlanok motiválásáról és a maszkhasználatról egyaránt határozott véleményt mondott Rusvai Miklós az InfoRádiónak adott interjújában. A virológus szerint a járvány októberben gyorsulhat be igazán, most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk.
Rusvai Miklós véleményt mondott: erélyes módszerrel érné el az oltakozást

A vakcináknak ugyanúgy szavatossági idejük van, mint a tejnek vagy a sörnek: bizonyos ideig felhasználhatók, utána pedig megsemmisítik őket – emlékeztetett az InfoRádióban Rusvai Miklós az Infostart beszámolója szerint. Ez nem új dolog, tette hozzá, ugyanez a helyzet például az influenzaoltásokkal is, az előző évi fel nem használt mennyiség mindig megy a kukába. Ezeket az oltásokat amúgy is minden évben újra elő kell állítani, hiszen évről évre más az összetételük annak megfelelően, milyen vírustörzsek terjedése várható.

A virológus hangsúlyozta, a koronavírus-vakcináknál is vannak már új variánsok, és a legújabb vakcinák már azok ellen készülnek, de a régiek is kiválóan használhatók még és kiváló hatásfokkal – még ha kicsit csökkentebb is ennek mértéke – védenek az új variánsok ellen is.

AZ A LEGROSSZABB TEHÁT, HA A MEGVÁSÁROLT OLTÁSOK A „FIÓKOKBAN” ROMLANAK MEG, EZÉRT CÉLSZERŰ ŐKET VALAHOVA, AHOL IGÉNY VAN RÁJUK, ELJUTTATNI.

Rusvai Miklós rámutatott, az Európai Unióban és a fejlett világban gyakorlatilag elérték az oltási plafont, és sajnos nálunk is csak nagyon kis mértékben növelhető az oltakozási hajlandóság, tehát a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinákat is, amennyiben nem használják fel őket határidőn belül, megsemmisítik. Az egyes vakcináknak ugyan más-más a szavatossági ideje, gyártási technológiától és típustól függően, de előbb-utóbb mindegyik lejár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vakcinák hatékonysága a szavatossági időn belül nem csökken, vagyis egy lejárat előtti oltás ugyanolyan hatékony, mint amikor a gyárból kiszállították

- jelentette ki a virológus.

Motiválni kell a még beoltatlan embereket, hogy vegyék fel az oltást. Rusvai Miklós szerint a legerélyesebb motiváció az lenne, ha nyilvánosságra kerülne például, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem, és akik oltva voltak, milyen szert kaptak.

Ne felejtsük el, eddig minden országban azt mutatják a statisztikák, hogy az oltottak közül jóval kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint az oltatlanok közül

- mondta Rusvai Miklós.

A negyedik hullámmal kapcsolatban a virológus elmondta, folyamatos növekedés várható a járványban, nagy összegben lehet fogadni arra, hogy továbbra is stabilan, tendenciaszerűen fognak növekedni itthon a kedvezőtlen statisztikai járványadatok. Kiemelte, a mutatók közül négyet érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és a halottak számát. 

EZEN ADATOK ISMERETÉBEN MOST BIZTOSAN ÁLLÍTHATJUK, HOGY SZEPTEMBERBEN, OKTÓBERBEN STABIL NÖVEKEDÉS LESZ. BEGYORSULNI A JÁRVÁNY NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL OKTÓBERBEN FOG, ÉS MOST MÉG A LASSÚ, DE TARTÓS NÖVEKEDÉS FÁZISÁBAN VAGYUNK.

Rusvai Miklós szerint indokolt lehet a maszkviselés már most, a járvány ezen szakaszában is.

Én magam is viselem a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön. A környező országokban pedig már mindenütt sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mint itthon

– emlékeztetett a szakértő.

Úgy véli, hogy saját jól felfogott érdekében mindenkinek célszerű viselnie a maszkot nem is csak a koronavírus, hanem az egyéb légzőszervi vírusfertőzések terjedése miatt is. A napokban több beszámoló is szólt már arról, hogy iskolákban, óvodákban, munkahelyeken most őszi vírusfertőzéses időszak van, amit nem feltétlenül a koronavírus okoz, vagyis a köhögő, tüsszögő, orrfolyással küzdő betegek Covid-tesztje negatív. Ám a maszkviselés e más, vírusos és bakteriális eredetű fertőzések ellen is jól véd - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére