Rosszul alszanak a vasiak?

• 2020. július 07., kedd •
Az egyik alvásszaküzlet által végzett felmérésből kiderült, hogy elégedetlenek a Vas megyeiek az alvásmennyiségükkel.
Rosszul alszanak a vasiak?

Az Aludj jól, Magyarország! Program keretében két és fél hónapon át tartó alvásfelmérést végeztek szakemberek. A felmérésben több mint 6000-en vettek részt az ország minden szegletéből. Az összesített eredmények áttekintése előtt viszont vessünk egy pillantást Vas megyére!

Az országos alvásfelmérés szerint a válaszadók 30%-a kevesebb mint 6 órát alszik, míg Vas megyében ennél valamelyest rosszabb, 33%-os ez az arány. Érthető módon az alvásmennyiségükkel elégedetlenek aránya is magasabb (44% az országos 50%-hoz képest), és egyúttal a legfeljebb 3 nap kipihenten ébredők aránya is rosszabb. Utóbbi meghaladja a 60%-ot (egészen pontosan 61,8%), szemben az országos 57,5%-kal.


Jó hír viszont, hogy Vas megyében alacsonyabb a rendszeresen felébredők aránya (40% az országos 44,3%-kal szemben), a csak ritkán felébredők (50% az országos 47,4%-hoz képest), és az éjszakákat végigalvók javára (10% a 8,3%-hoz képest)! Sőt, arányaiban a fájdalommal ébredők is kevesebben vannak a maguk 38%-ával, szemben az országos 43%-kal.

A felmérés kitöltői a lefekvés előtti egy órában, illetve közvetlenül az alvás előtt is a TV előtt és/vagy okoseszközökkel a kézben töltik az idejüket. Sőt, a válaszadók 13%-a ezeknek az eszközöknek a működése közben alszik!
A probléma az, hogy ezek az eszközök (Tv, számítógép, tablet, okostelefon) ugyanis olyan rövid hullámhosszú, ún. kékfényt bocsátanak ki, amely aktiválja a „belső óránkat”, ezáltal csökkenti az álmosságért felelős melatonin hormon termelődését. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a válaszadók egy-harmadának (33%) több mint fél órába telik az elalvás, és az éjszaka sem túl pihentető.
Sokaknak nem csak az elalvás okoz nehézséget, de maga az alvás sem kielégítő: 30% kevesebb, mint 6 órát alszik éjszakánként. Ez már önmagában is sokkoló lehet, de a matek még hátra van: a WHO ajánlása szerint napi 8 órát kellene aludni, ami évi 2920 óra, avagy kb. 122 nap ágyban töltött időt jelent. Két órával kevesebb alvás esetén ez mindössze 91 nap, azaz minimum egy teljes hónap alváskieséssel kell számolni a 6 óránál kevesebbet alvóknál.

Sokan erre csak legyintenek, mondván, hogy ez mindössze alváskiesés, nem valódi időveszteség. Ez viszont óriási tévedés, hiszen a kialvatlanság komoly egészségügyi problémákat okozhat, többek között: legyengül az immunrendszerünk, és több mint duplájára nő a rákos betegségek kockázata; nő a szívroham kialakulásának esélye, illetve a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége; kevés alvás hatására egy olyan hormon szabadul fel a szervezetünkben, amely folyamatos éhségérzetet vált ki, ami elhízáshoz vezethet.
Az alváshiány tehát valódi társadalmi, mi több, gazdasági probléma, ugyanis nem csak egyének szintjén jelentkezik, de bizony a munkahelyen is lecsapódik! Bár 10 kitöltőből „csak” három alszik ténylegesen keveset, minden második ember kevésnek érzi az alvásmennyiségét, közülük pedig 29% konkrétan a munkával, és azzal járó stresszel hozza összefüggésbe a kevés alvást.

Az elégtelen alvás 2 mérhető negatív következménnyel jár vállalati szinten: kieső munkaerővel és teljesítménycsökkenéssel. Az alváshiány okozta alacsony teljesítmény, és a munkatársak kiesése miatt tulajdonképpen munkanapok vesznek el. Arról nem is beszélve, hogy az alváshiány kedélyromboló hatása miatt a kialvatlan dolgozók kevésbé kedvelik a munkájukat, nagyban romlik az önkontrolljuk és még ellenségesebbé válnak. Nem kérdés tehát, hogy a hazai munkáltaknak is jól felfogott gazdasági érdeke, hogy a kollégák kipihentek legyenek.

A felmérés arra is kitért, hogy hányan tudják végigaludni az éjszakát. Meglepően alacsony az arány, a válaszok alapján ugyanis

100-ból mindössze 8 személy alszik zavartalanul! Ráadásul a többiek közül 44% rendszeresen felébred. Jó hír viszont, hogy azon kitöltők közül, akik éjszaka felébrednek, 64%-uk könnyen visszaalszik, és a legtöbbek mindössze egy mosdólátogatás erejéig vannak ébren.

Sokaknál viszont ennél árnyaltabb a probléma, ugyanis a válaszadók 16%-a olyan egészségügyi problémával küzd, ami befolyásolja az alvását. Sőt, a kitöltők 37,6%-a valamilyen alvás közbeni rendellenességben, alvászavarban is szenved! Szerencsére a legtöbben „csak” horkolnak, ami inkább a hálótársaknak okoz kellemetlenséget, és az esetek nagy részében könnyen orvosolható.

Körülbelül minden ötödik kitöltő (21%) használ valamilyen alvást segítő eszközt, a legtöbben a közvetlen alvási környezetükön javítanak speciális párna, illetve matrac segítségével, és sokan választanak természetes megoldást, pl. gyógynövényeket, teákat és illóolajokat. Az „egyszerűbb” megoldások mellett viszont az alvást segítő eszközök használói közül 23% gyógyszert vesz be.


fotó: hazipatika.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére